La Lunca Bradului - Lada de zestre

Distribuie pe:

Asociația Culturală “La poale de Călimani” și-a redeschis din nou “Lada de zestre”, cu simpozionul național “Personalități ale Văii Mureșului Superior”, amplă și convingătoare activitate, susținută de inegalabilul istoric Vasile Netea, care, parafrazându-l pe cronicar, își propunea să scrie o carte intitulată “Nasc și la Mureș oameni”, volum care nu a mai apărut. Studiile cu privire la aceștia au fost deturnate după apariția lor în cărticica format octavo, Figuri mureșene, (Târgu Mureș, Editura revistei Progres și cultură,1933). Observăm acum că secretul și izvorul acestei idei prinde viață în Lunca Bradului. Totul a început cu ideea doamnei Rusalina Petruț, președinta asociației, care a redeschis lada miraculoasă în care sunt așezate vestigiile veșmintelor populare, le-a admirat importanța și frumusețea, le-a spălat, curățat și îndreptat pentru ca apoi să le pună în valoare prin aranjamente expoziționale. Toate acestea cu convingerea că ele au fost făurite în decursul timpului de către oameni harnici cu dragoste, cu imaginație și cu prețuire, oameni care și-au făurit singuri toate bunurile materiale, nutrind în permanență o viață fericită și un trai mai îmbelșugat. Lada de zestre ascunde în ea multă iscusință, produs al spiritului și inteligenței care nu poate fi înmagazinat, iar obiectele păstrate în ea nu sunt altceva decât produsul lor. Dacă ediția anterioară simpozionului a fost dedicată istoriei, acum a venit rândul oamenilor care ne reprezintă în măsură mai mare ori mai mică, cunoscuți și mai puțin cunoscuți, plecați printre stele ori continuându-și viața cotidiană, care, prin aportul lor, au contribuit la mersul înainte al societății și civilizației românești în această parte de țară.

Lucrările simpozionului au fost deschise de Rusalina Petruț cu introducerea de rigoare privind importanța și programul acestuia, salută prezența participanților, după care preotul paroh Vasile Burian binecuvântează adunarea. La rândul său, primarul Luncii Bradului, dr. ing. Alexandru Bexa, rostește un cuvânt de bun venit. Cuvinte de apreciere mai rostesc și primarii Lucreția Cadar (Deda) și Mircea Mariș (Suseni), precum și prof. Victor Covrig, directorul :colii Gimnaziale din Lunca Bradului.

Rând pe rând au susținut referate și comunicări cei prezenți, deoarece unii dintre colaboratori, în total peste 30, nu au participat la lucrările simpozionului, dar au trimis comunicările pentru antologie. Participanții în mare măsură sunt cadre didactice, oameni preocupați de cercetare, oameni de cultură, preoți, artiști etc., localnici și din țară, fiecare chibzuind bine tratarea vieții si activității uneia sau mai multor personalități pe care le-au considerat importante în următoarea ordine aleatorie: Profesorul Ilie Șandru din Toplița, scriitor, reporter și pedagog prezent și el la simpozion (pr. dr. Gheorghe Șincan); Romulus Guga, scriitor, eseist, fondator și redactor-șef al revistei Vatra Bună, parte din cărțile sale au fost scrise la Răstolița (Voica Foișoreanu Guga); Valeriu Nițu - model de viață exemplar și cercetător științific desăvârșit (Dimitrie Poptămaș); Ioan Borșianu și Augustin Chețian, două comunicări (Ilarie Gheorghe Opriș); Știri din Lunca Bradului din presa românească a vremii (prof. dr. Liviu Boar); Petre A. Boțianu (1894-1975 - Ilie Frandăș); Personalități de ieri și de azi ale comunei Stânceni: Andrei Cadar, pr. prof. Emil Nicolescu, Emilia Lateș (prof. învățământ primar Codruța Bicăjan) și Eugen Pavel, filolog (Rusalina Petruț).

Ca de fiecare dată, de la o manifestare de asemenea anvergură nu putea să lipsească pictorița Maria Mera cu expoziția de portrete ale participanților de pe Valea Mureșului Superior la Marea Unire.

Tot cu acest prilej a fost difuzat un nou număr din publicația Asociației, La poale de Călimani.

Felicitări organizatorilor, participanților și nu în ultimul rând Primăriei Lunca Bradului, primarului dr. ing. Alexandru Bexa, pentru receptivitatea manifestată asupra actului de cultura autentică românească și sprijinirea lui, pentru care publicul devine tot mai interesat.

Dimitrie Poptămaș

Lasă un comentariu