Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Eliberarea unui act de identitate în termenul prevăzut de lege

Distribuie pe:

O.U.G. nr. 97/2005 privind domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, cu modificările și completările ulterioare, prevede că tinerii au obligația să solicite eliberarea primului act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani; actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate, sens în care, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 40 și 80 de lei, preciza Codruța SAVA, director general la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș. Totodată, domnia sa adăuga și că persoanele aflate într-una din situațiile amintite anterior trebuie să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor care deservește localitatea de domiciliu, în vederea obținerii unui act de identitate valabil.

În județul Mureș, conform datelor oferite de Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Mureș, 26.836 de persoane nu au solicitat eliberarea unui act de identitate în termenul prevăzut de lege. Astfel, sunt 20.488 de persoane cărora le-a expirat actul de identitate (din care 16.552 din anii anteriori și 3.936 din anul curent) și 6.349 de persoane care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani (din care 4.955 din anii anteriori și 1.394 din anul curent).

Din totalul de 26.836 de persoane, pentru 20.205 dintre acestea sunt înscrise în Registrul Național de Evidență a Persoanelor mențiuni justificative cu privire la motivul pentru care nu au solicitat eliberarea actului de identitate în termenul prevăzut de lege (de exemplu plecați în străinătate, plecați în altă localitate, posibil decedați, necunoscuți la adresă, reținuți/arestați ...).

B.L.

Lasă un comentariu