La SCJU Târgu Mureș - echipamente de ultimă generație pentru prelucrarea testelor HPV

Distribuie pe:

Echipamente de ultimă generație pentru prelucrarea testelor HPV au intrat în dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, în cadrul proiectului “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

Potrivit unui comunicat transmis presei, prin această investiție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș va asigura prelucrarea și interpretarea probelor de HPV pentru toate probele recoltate femeilor din grupul-țintă de vârstă 30-64 de ani participante la screening, din regiunea Centru.

“Prin acest sistem de ultimă generație în testarea HPV, cu rezultate dovedite clinic, atât în SUA, cât și în Europa, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și centrul universitar Mureș se aliniază celorlalte trei centre universitare - Cluj, Iași și București - în care se efectuează screening primar prin testare HPV, metodă de biologie moleculară”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager proiect, citată în comunicatul de presă.

Cu ajutorul acestei Platforme automate de testare HPV, se pot prelucra între 96 și 388 de teste la un interval de 8 ore, ceea ce permite obținerea rezultatelor într-un timp scurt, pentru un număr mare de teste.

Valoarea investiției a fost de aproximativ 150.000 de euro. Cu ocazia organizării rețelei de screening a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost lansat și un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening, care vor putea suna la Call-Center, la numărul 0739.727.187.

În comunicat se mai precizează că în cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate și le sunt recoltate probe pentru testare Babeș Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani și testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

“Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeș Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social și psihologic, sunt gratuite, fiind finanțate în cadrul proiectului. Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poștă. Dacă rezultatul testului - screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult și investigații suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. Cazurile care necesită investigații și suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experții proiectului pentru creșterea complianței la tratament”, se precizează în comunicatul de presă.

Proiectul “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” este derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș. (Agerpres)

Lasă un comentariu