Consiliul European cere mobilizarea tuturor instrumentelor pentru a răspunde la impactul prețurilor ridicate ale energiei

Distribuie pe:

Având în vedere impactul prețurilor ridicate ale energiei în Europa, Consiliul European subliniază importanța unei politici industriale europene ambițioase în scopul de a pregăti economia Europei pentru tranziția verde și tranziția digitală și de a reduce dependențele strategice, în special în domeniile cele mai sensibile, asigurându-se, în același timp, condiții de concurență echitabile, se arată la capitolul energie și economie din concluziile summitului UE, desfășurat joi și vineri la Bruxelles.

În domeniul securității și apărării, Consiliul European cere Parlamentului European și Consiliului UE să adopte rapid Actul privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA). De asemenea, cere Comisiei și Agenției Europene de Apărare să își intensifice eforturile de identificare a nevoilor și de facilitare și coordonare a achizițiilor publice comune, în special pentru refacerea stocurilor, în contextul sprijinului acordat Ucrainei.

Liderii din UE solicită investiții în factori determinanți strategici, cum ar fi securitatea cibernetică și conectivitatea bazată pe spațiu, precum și în reziliența infrastructurii critice, precum și punerea rapidă în aplicare a setului de instrumente al UE pentru contracararea amenințărilor hibride.

La capitolul al VI-lea, “alte subiecte”, Consiliul European salută intrarea Croației în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023 și este de acord să confere Bosniei și Herțegovinei statutul de țară candidată, conform Concluziilor Consiliului din 13 decembrie 2022 privind extinderea și procesul de stabilizare și de asociere.

Amintind Concluziile Consiliului privind Iranul din 12 decembrie 2022, Consiliul European condamnă cu fermitate sentințele recente de condamnare la moarte pronunțate și executate în contextul protestelor în curs din Iran. Șefii de stat sau de guvern din UE solicită autorităților iraniene să pună capăt imediat acestei practici și să anuleze fără întârziere sentințele recente. Uniunea Europeană se opune ferm utilizării pedepsei cu moartea în orice moment și în orice situație, aceasta reprezentând o negare inacceptabilă a demnității și integrității umane. Consiliul European își reiterează apelul adresat autorităților iraniene de a pune capăt utilizării nejustificate a forței împotriva protestatarilor pașnici, mai ales împotriva femeilor. (Agerpres)

Lasă un comentariu