Delivery Unit Mureș intră în etapa de operaționalizare a obiectivelor de eficiență energetică și dezvoltare verde

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, Acordul de Implementare a Priorităților, ce stabilește obiectivele și acțiunile specifice pentru tranziția energetică și dezvoltarea sustenabilă a economiei locale.

Măsurile trasate prin obiective vor fi implementate la nivelul întregului județ, de coordonarea și monitorizarea lor ocupându-se noua structură Delivery Unit Mureș (DU MS) ce va funcționa în directa subordine a președintelui CJ Mureș. “Avem avantaje competitive pe care alte județe nu le au și am gândit aceste obiective acomodând nevoia noastră de a diversifica mixul energetic cu oportunitățile de construcție și dezvoltare deja aflate în faza de planificare. Centrul expozițional, parcul fotovoltaic de lângă aeroport sunt două astfel de exemple. Am toată încrederea în echipa Delivery Unit că va accelera implementarea obiectivelor”, a declarat Peìter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

Reprezentanții Consiliului au beneficiat de consultanță din partea experților Pur și Simplu verde în acest demers. “Efortul este unul considerabil și cu bătaie pe termen lung. Ce face CJ Mureș ar trebui să fie un exemplu pentru toate județele aflate în Mecanismul de Tranziție Justă, și mai mult decât atât, explorarea unor canale mai puțin cunoscute la nivelul României în materie de resurse energetice e un act de curaj și de ambiție și ar trebui încurajat”, a explicat Ioana Petrescu, președinte Pur și Simplu Verde.

Obiectivul specific 1: CENTRU EXPOZITIONAL ȘI TEHNOLOGIC - construirea unui centru expozițional și tehnologic cu emisii reduse de dioxid de carbon care va găzdui și un centru de inovare în parteneriat cu universități locale.

Obiectivul specific 2: PRODUCERE DE ENERGIE VERDE ȘI ASIGURAREA EFICIENȚEI

ENERGETICE - construirea unui parc fotovoltaic pe terenul aeroportului care va deservi necesarul de energie electrică al aeroportului și al parcului industrial, precum și realizarea de proiecte energetice integrate pentru clădirile publice care vor include scăderea costurilor cu energia prin anveloparea lor, îmbunătățirea confortului termic prin generarea de căldură pe bază de hidrogen și creșterea eficienței energetice prin implementarea de sisteme de iluminat inteligente.

Obiectivul specific 3: ECO MOBILITATE - urmărește decarbonizarea sistemului de transport local prin promovarea unei mobilități verzi pe baza de hidrogen și electrică în sistemul educațional, turism, și în cadrul aeroportului din Târgu Mureș.

Obiectivul specific 4: DEZVOLTAREA PARCULUI INDUSTRIAL - extinderea parcului industrial pentru încurajarea investițiilor și a mediului de afaceri, precum și construirea unei stații noi de epurare a apei și recondiționarea celei deja existente pentru deservirea zonei existente a parcului industrial, cât și a celei nou extinse.

Obiectivul specific 5: PREGĂTIREA FORȚEI DE MUNCĂ - identificarea domeniilor și calificărilor de interes, precum și a operatorilor economici care sunt interesați de realizarea unor programe de învățământ dual; modernizarea liceelor tehnice, industriale, duale (dotarea laboratoarelor etc.), recalificarea angajaților în energie verde cu ajutorul unităților de învățământ și a companiilor locale interesate; programe pentru elevi clasa a VII-a și a VIII pentru a promova beneficiile absolvirii liceelor tehnice, profesionale și a instituțiilor de învățământ dual.

Obiectiv specific 6: INSTRUMENTE DIGITALE - dezvoltarea unui ansamblu de instrumente digitale pentru eficientizarea procesului de management al deșeurilor și implicarea cetățenilor.

Lasă un comentariu