Peste 50 de milioane de lei, despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă

Distribuie pe:

Peste 50,4 milioane de lei vor ajunge în următoarele zile în conturile fermierilor din nouă județe pentru plata despăgubirilor acordate din cauza secetei, a anunțat joi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

“Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat plata despăgubirilor pentru calamități, astfel că primele sume vor ajunge în conturile fermierilor în următoarele zile, pe măsură ce fiecare Direcție Agricolă Județeană va efectua viramentele spre beneficiari”, se menționează în comunicatul MADR.

Astfel, au fost alimentate conturile Direcțiilor Agricole din județele Arad, Buzău, Călărași, Cluj, Dolj, Maramureș, Neamț, Sălaj, Suceava cu suma de 50.450.184 lei, iar plățile vor continua și către celelalte Direcții Județene, pe măsură ce este finalizată documentația necesară pentru depunerea deconturilor la MADR.

“Iată că la scurtă vreme de la adoptarea actului normativ prin care acordăm despăgubirile pentru calamități, suntem în situația în care acordăm aceste despăgubiri, conform legii, astfel încât fermierii să aibă posibilitatea să își susțină cheltuielile efectuate în această perioadă pentru producțiile viitoare. Fermierii așteaptă aceste sume și MADR a început să le achite. Până la finalul anului vor fi plătite toate sumele cuvenite”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Despăgubirile se acordă pentru culturile semănate în toamna anului trecut. Pentru culturile însămânțate în primăvară, MADR lucrează la inventarierea suprafețelor calamitate pentru porumb și floarea-soarelui.

MADR a anunțat pe 17 noiembrie că peste 16.000 de fermieri afectați de seceta pedologică, pe o suprafață de circa 250.000 hectare de culturi înființată în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.

Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Ultimele date transmise de MADR arată că suprafața afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare și a fost consemnată în 37 de județe și municipiul București, atât la culturile însămânțate în toamnă, cât și la cele de primăvară.

Secretarul de stat în MADR, Sorin Moise, a declarat, în Parlament, că în bugetul MADR pe 2023 este prevăzută o sumă de circa 300 de milioane de lei pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă la culturile de primăvară. (Agerpres)

Lasă un comentariu