Previziuni 2023 - Anul trece, COVID rămâne!

Distribuie pe:

Pe scurt, cercetătorii nu prevăd sfârșitul Covid-19 în 2023, apreciind că, de fapt, coronavirusul nu ne va părăsi mult timp de acum înainte. Dar, cel mai probabil, modul în care acesta ne afectează viețile s-ar putea schimba.

Cu toate că știrile despre noile variante ale virusului s-au rărit în ultimele luni, acesta încă provoacă îmbolnăviri și decese peste tot în lume.

Din păcate, Covid-19 și variantele sale nu vor dispărea curând. Previziunile înclină spre forma endemică, ceea ce înseamnă că virusul va deveni unul comun și sezonier, precum răceala sau gripa. Probabil, în 2023, boala va trece de la pandemie la endemie, ceea ce este o veste și bună, și proastă.

În forma endemică, variantele mai slabe pot însemna mai puține decese, dar numărul acestora se va menține, în continuare, ridicat. Deși se consideră că varianta Omicron este mai puțin mortală, ea a provocat mai multe decese decât varianta Delta, deoarece se răspândește mai rapid.

Variantele Omicron sunt extrem de infecțioase, deși mai puțin mortale, în general. Unele virusuri din familia Omicron au devenit rezistente la vaccinurile actuale, ceea ce a dus la creșterea de patru ori a numărului de infecții, comparativ cu situația din aprilie 2022. Dată fiind disponibilitatea truselor de testare la domiciliu, s-ar putea ca multe cazuri să nu fie raportate.

Decesele nu sunt singurul aspect negativ al Covid în formă endemică: sindromul post-COVID reprezintă o altă consecință gravă a răspândirii necontrolate a virusului. Persoanele infectate care supraviețuiesc bolii pot avea simptome pe tot parcursul vieții, cum ar fi: oboseală, dureri de cap, pierderea mirosului sau a gustului, probleme neurologice, cardiologice, pulmonare ș.a.

Cercetătorii prevăd că boala Covid va deveni endemică. Termenul “endemic” poate părea necunoscut unora. La urma urmei, nu vorbim despre bolile sezoniere precum răceala sau gripa ca fiind “endemice”.

O endemie presupune prezența constantă a unei boli într-o anumită populație. Exemple de boli endemice sunt: gripa, malaria, HIV-SIDA și sifilisul.

Endemiile sunt foarte greu, dacă nu imposibil de eradicat complet din societate, dar sunt gestionabile, susțin specialiștii. Conștientizarea bolii endemice este larg răspândită și majoritatea populațiilor știu ce trebuie să facă pentru a evita să se îmbolnăvească. De exemplu, ușile cu plase au devenit foarte frecvente în locurile în care țânțarii răspândesc malarie.

Orice pandemie se poate transforma, în cele din urmă, în endemie: în general, boala trebuie să devină foarte contagioasă, dar nu extrem de mortală. Acest lucru permite infecției să se răspândească rapid în gazde/organisme vii.

Boli precum rabia nu se răspândesc ușor, dar sunt mortale. Gazda moare de obicei înainte de a putea infecta multe alte celule gazdă. Este puțin probabil ca rabia să devină endemică.

Pe de altă parte, boli precum Ebola sunt extrem de contagioase și extrem de mortale. O celulă gazdă poate infecta multe alte gazde, dar victimele vor muri rapid, limitând, astfel, răspândirea bolii. De aceea, nu este probabil ca Ebola să devină endemică.

COVID (în special variantele Omicron) atinge echilibrul fragil între contagiozitate și mortalitate. Omicron se poate răspândi foarte repede într-o populație fără a ucide foarte mulți oameni, de aceea este probabil ca această variantă să devină endemică.

Odată ce o boală devine endemică, există toate posibilitățile ca ea să rămână, permanent, în rândul populației. Ratele de infectare pot crește și pot scădea, dar unii membri ai comunității vor fi mereu susceptibili la infecție. În general, endemiile atinge vârful în anotimpurile reci, când oamenii se adună în spații închise.

Răceala comună, de exemplu, există de mii de ani. Nu s-a reușit realizarea unui vaccin sau a unui remediu general valabil pentru răceli, din cauza multitudinii de virusuri care le provoacă.

Dacă variantele COVID continuă să se înmulțească, este posibil să nu fie obținut niciodată un vaccin sau un medicament care să funcționeze pentru toate tulpinele. Într-o situație endemică, accentul se va pune pe limitarea daunelor cauzate de boală și pe acțiunile de prevenire a răspândirii acesteia în rândul populației.

Să luăm în considerare gripa sezonieră, care, de obicei, atinge vârful în lunile mai reci: deoarece comunitățile recunosc tiparul sezonului gripal, oamenii știu cum să ia măsuri de protecție - spălatul pe mâini, vaccinul antigripal, repausul la domiciliu etc.

Dacă Covid devine endemic, probabil că vom observa o creștere a eforturilor sezoniere de a controla boala, prin purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport public, la locul de muncă sau în spațiile aglomerate.

Autoizolarea poate deveni, de asemenea, o parte obișnuită a vieții angajaților: așa cum stai acasă dacă ai gripă, vei sta acasă când ești bolnav de Covid, pentru a te autoproteja și a-i proteja pe alții de infecție. Nu s-a stabilit dacă angajatorii ar trebui să solicite un test negativ pentru ca personalul să se întoarcă la serviciu.

Așa cum mulți oameni își administrează, anual, vaccinul antigripal, rapelurile anuale împotriva Covid ar putea deveni noua stare de normalitate. Acestea vor fi necesare pentru “a ține pasul” cu tulpinile în continuă evoluție ale virusului, în situația în care este posibil ca boala să nu ne părăsească niciodată.

Previziunile pentru o altă pandemie, posibil mai mortală, sunt în creștere. În prezent suntem încă în faza de pandemie. Atâta timp, însă, cât Covid va evolua spre variante mai puțin mortale, probabil că nu vom vedea o reapariție a SARS-CoV-2 sub formă de pandemie, sunt de părere majoritatea cercetătorilor.

Cu toate acestea, mulți spun că SARS-CoV-2 este doar “un val” din virusurile care urmează să vină. Trei sferturi dintre bolile nou apărute sunt zoonotice, adică provin de la animale. Creșterea consumului de carne la nivel mondial și invadarea habitatelor au adus oamenii și animalele mai aproape.

Virusurile se pot răspândi și muta rapid între oameni și animale în societățile noastre dens populate. Dacă COVID-19 ne-a învățat ceva, este faptul că știm, în momentul de față, că este necesară o acțiune rapidă și consecventă pentru a opri răspândirea bolilor viitoare.

Vom scăpa de Covid, în 2023? Pe scurt, nu; Covid va trece, probabil, de la pandemie la endemie și va deveni parte din repertoriul nostru obișnuit de boli. În orice caz, vaccinurile joacă un rol esențial în limitarea spitalizărilor, a deceselor și a daunelor cauzate de COVID. (sursa - axiomllc.com, Clinica Axiom Medical - SUA)

Situația la zi

Ministerul Sănătății (MS) a publicat, la finele săptămânii trecute, lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin anti COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech).

Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte.

Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii, este disponibil în centrele de vaccinare și, la cerere, la medicii de familie, se arată în comunicatul dat publicității.

Ministerul precizează că vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie, se face la cerere, pe baza consimțământului persoanei. Noul vaccin este adresat doar celor care fac o doză de rapel (“booster”), astfel că pentru a beneficia de acest vaccin, trebuie să faceți, inițial, schema primară.

În ce privește reacțiile adverse, reprezentanții MS arată că acestea sunt posibile, ca și în cazul altor vaccinuri, și se pot manifesta prin durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap.

Noul vaccin se poate administra concomitent sau la orice interval de timp cu alt vaccin din Progranul Național de Vaccinare, inclusiv cu vaccinul gripal.

În lista publicată de MS, județul Mureș figurează cu un centru de vaccinare în care se administrează noul vaccin, și anume, Spitalul Municipal “Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, strada Victor Babeș nr. 4, Ambulator de specialitate etaj 2; telefon - 0265 446. 161, int. 160.

Potrivit datelor oficiale privind incidența Covid (sursa - aspms.ro), la 16 decembrie, în județul Mureș, la o populație de 588.469 locuitori, erau înregistrate 122 cazuri confirmate în ultimele 14 zile, cele mai multe (54) fiind la Târgu Mureș.

La nivel global, în săptămâna 5-11 decembrie s-au înregistrat 3,3 milioane de cazuri noi și peste 9.700 decese, în creștere cu 10% față de săptămâna anterioară.

Până la 11 decembrie, numărul cazurilor de Covid-19 confirmate la nivel mondial era de peste 645 de milioane și 6,6 milioane decese. (sursa - OMS).

Documentar de Ileana Sandu

Lasă un comentariu