Peste 1,1 milioane de turiști străini ne-au vizitat țara

Distribuie pe:

Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,167 milioane, în primele nouă luni ale anului, cheltuielile acestora însumând 3,157 miliarde de lei, în medie 2.704 lei/persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 51,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 55,3% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 48,5% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 44,7% din totalul cheltuielilor.

Din totalul cheltuielilor în scop profesional și de afaceri se evidențiază cheltuielile pentru cazare 49,5%, cheltuielile în restaurante și baruri 18,7% și cele pentru cumpărături 14,2%. Din totalul cheltuielilor în scop particular se evidențiază cheltuielile pentru cazare 45,3%, cheltuielile pentru cumpărături 16% și cele în restaurante și baruri 15,2%.

Din totalul nerezidenților sosiți în România, 44,4% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, 14,3% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei, în timp ce 6,9% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a călători în România a fost avionul, folosit de 74,7% din numărul total de turiști, în timp ce 16,5% au utilizat autoturisme proprii, 5,3% autocare și autobuze, iar 3,5% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Numărul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată a fost de 57.000, cheltuielile acestora în România fiind de 46,8 milioane de lei. Din totalul turiștilor nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată, 80,1% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 19,9% pe cel profesional.

Turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată și-au organizat în mare parte pe cont propriu călătoria în România (77,8% din total). Ca mijloc de transport au ales autoturismul propriu (51,5%), avionul (19,7%), autocarul și autobuzul (3,8%) și alte mijloace de transport (25%).

Din totalul cheltuielilor efectuate în România de turiștii nerezidenți cazați în unitățile de cazare privată se evidențiază cheltuielile pentru cazare (33,8%), cheltuielile făcute în restaurante, baruri, cafenele și alte servicii similare (31,2%), cheltuielile pentru transport (16,6%) și cheltuielile în scopul cumpărării de produse pentru folosință personală (12,7%).

De asemenea, datele INS arată că numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective, în al treilea trimestru al acestui an, a fost de 536.900, cheltuielile acestora însumând 1,510 miliarde de lei (în medie 2.812,5 lei/persoană).

Călătoriile în scop profesional și de afaceri au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 57,7% din totalul cheltuielilor.

Călătoriile în scop particular au reprezentat al doilea motiv al sejurului petrecut de către 46,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, cheltuielile acestora reprezentând 42,3% din totalul cheltuielilor.

Lasă un comentariu