Târgu Mureș, Oraș Martir

Distribuie pe:

În 21 decembrie 1989, târgumureșenii au ieșit în stradă și au înfruntat gloanțele. Nimic nu i-a mai putut opri, chiar dacă în acea zi, căderea regimului nu era sigură. Muncitorii de la Imatex, cărora li s-au alăturat cei din alte fabrici, au mărșăluit spre centrul orașului, cu toată opoziția miliției. Pe traseul muncitorilor înspre Comitetul Județean (Palatul Administrativ care acum găzduiește Prefectura și Consiliul Județean) s-a încercat oprirea și dispersarea coloanei în patru puncte: la ieșirea din întreprindrea Metalotehnica, dispozitivul fiind depășit după lupte corp la corp, în dreptul gării CFR, unde un puternic dispozitiv de represiune era condus de către secretarul P.C.R., Ion Movilă, și de care revoluționarii nu au putut trece (cu excepția a câtorva persoane), astfel încât coloana a fost nevoită să urce spre cartierul Dâmbu. Un al treilea dispozitiv, depășit după lupte corp la corp, a fost plasat în zona restaurantului Furnica, iar cel mai puternic dispozitiv întâlnit a fost la intrarea în centrul orașului, în zona Palatului Telefoanelor (zona Poștei).

Aici, confruntările directe dintre manifestanți și forțele de represiune au durat mai multe minute. S-au încercat inclusiv arestări. După depășirea acestui cordon, revoluționarii au intrat în centrul orașului și s-au plasat în zona Hotelului Grand, vis-a-vis de Comitetul Județean al Partidului Comunist Român. O altă coloană s-a îndreptat spre centru, din cartierul Tudor Vladimirescu. În tot acest timp, în zonă s-au strâns mai multe persoane, până spre seară, numărul acestora ridicându-se la aproximativ 10.000, în jurul orei 20.00.

Deși într-o primă fază, manifestanții au fost împrăștiați cu apă și spumă de către miile de pompieri, au urmat încă două confruntări între revoluționari și forțele de ordine. În Târgu Mureș focul a fost deschis, cu aproximație, în jurul orei 21.20.

Șase tineri târgumureșeni și-au pierdut viața după ce forțele de represiune au deschis focul, pe 21 decembrie 1989: Adrian Hidoș (21 de ani), Hegyi Lajos (25 de ani), Ilie Muntean (30 de ani), Pajka Károly (33 de ani), Bodoni Sándor (33 de ani) și Tamás Ernõ (38 de ani).

Glorie eternă acestor eroi-martiri!

Azi, 21 decembrie, Instituția Prefectului - Județul Mureș și Primăria municipiului, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș organizează o ceremonie militară și religioasă de comemorare a Zilei Memoriei Victimelor Comunismului în România.

Evenimentul are loc cu începere de la ora 11, în Piața Victoriei, la Troița Eroilor Revoluției.

Lasă un comentariu