Secretele ne îmbolnăvesc fizic și emoțional

Distribuie pe:

Americanul Michael Slepian, profesor la Universitatea Columbia și autor al cărții “Viața secretă a secretelor”, citat de descopera.ro, susține că atunci când păstrează secrete, oamenii pot suferi vătămări fizice și emoționale.

Oamenii își doresc sinceritate

În ultimii 10 ani, Slepian a efectuat sute de studii despre secrete. După ce a cerut unui număr de 50.000 de persoane să vorbească deschis despre ceea ce păstrează ascuns, el a descoperit că, atunci când păstrează secrete, oamenii rapor-tează că sănătatea lor este mai proastă, găsesc mai puțină plăcere în viață, iar relațiile lor sunt slabe.

Majoritatea oamenilor cred că sunt etici și buni, iar atunci când se comportă în contradicție cu acea imagine, își ascund greșelile față de ceilalți.

“Suntem mai mult decât fericiți să împărtășim cu ceilalți binele din noi. Așa devenim plăcuți. Cu cât îți judeci secretul ca fiind mai imoral, cu atât mai mult acest lucru va evoca rușine, o pedeapsă deosebit de dureroasă pe care oamenii și-o impun. Secretele îi pot face pe oameni să se simtă izolați și să se izoleze de ceilalți”, scrie Slepian.

Cele mai comune secrete sunt despre minciună, comportament sexual, dorințe și familie. Una din trei persoane intervievate a recunoscut că a fost infidelă, deși nu neapărat într-o relație actuală. O treime dintre acești oameni au spus că își vor ține mereu ascunse faptele rele, iar o altă treime au spus că au împărtășit secretul cu o terță parte.

Oamenii aflați în relații lungi au fost întrebați dacă ar dori să afle adevărul în cazul în care partenerul lor le-a fost infidel o singură dată și dacă sunt sigure că nu se va mai întâmpla niciodată, iar trei sferturi dintre ei și-au dorit sinceritate completă.

Drept pedeapsă, refuzul lucrurilor plăcute

Secretele unor oameni îi fac pe aceștia să se simtă vinovați și să creadă că au scăpat pe nedrept de pedeapsă. Drept urmare, ei se autopedepsesc, adesea prin refuzarea lucrurilor plăcute.

Oamenii aflați în această situație ar putea să își asume sarcini ușor neplăcute, cum ar fi curățarea intensă a casei sau exercițiile fizice. “Asta ar putea să îi facă să se simtă bine, dar problema este că atât timp cât secretul lor rămâne secret, ei vor simți nevoia să continue să scape de pedeapsă și, astfel, ciclul autopedepsei nu se termină niciodată”, explică profesorul.

Alții meditează asupra secretele lor, prinși în gânduri negative repetitive și persistente despre ele. Ca umbrele, secretele noastre ne pot urmări oriunde mergem, o parte a problemei fiind că suntem singuri cu ele.

Majoritatea oamenilor doresc să își împărtășească greșeala ascunsă cu o persoană plină de compasiune. De asemenea, aceștia doresc ca ascultătorul să ofere sfaturi și să îi împingă să facă ceea ce trebuie făcut.

De cele mai multe ori, mărturisirea se sfârșește cu bine, deoarece oamenii tind să își aleagă cu atenție confidenții. Alegerea acestor persoane este foarte importantă. Potrivit studiilor lui Slepian, o persoană care ar fi revoltată are șanse mai mari să bârfească, ca o modalitate de a pedepsi deținătorul secretului.

De asemenea, este important să facem distincția între secretele care sunt dăunătoare și cele care nu sunt. Dacă țineți un secret care nu rănește pe nimeni, profesorul recomandă să nu îl păstrați și să vă amintiți că s-a întâmplat în trecut, iar trecutul nu poate fi schimbat.

De unde a pornit studiul

Ideea studiului despre modul în care păstrarea secretelor poate îmbolnăvi i-a venit profesorului Slepian din experiența personală despre binele care poate veni atunci când oamenii dezvăluie secrete profunde. Timp de 26 de ani, părinții săi i-au ascuns lui și fratelui său mai mic faptul că au fost concepuți prin inseminare de la un donator.

Părinții lui plănuiseră să nu le spună niciodată fiilor lor. Între timp, bunicii, mătușile și unchii lui știau adevărul. În cele din urmă, părinții săi au revenit asupra deciziei și au mărturisit adevărul.

“Când am aflat ce înseamnă păstrarea acestui secret, acest lucru mi-a schimbat înțelegerea despre secret. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu