Aflăm de la aleșii mureșeni ADRIAN GIURGIU, deputat USR: Venim cu o soluție reală, în sprijinul consumatorului vulnerabil

Distribuie pe:

Am depus proiectul de lege prin care românii vor beneficia de tichete valorice de 1.000 de lei pentru achiziția de lemn de foc, dar și pentru brichete și peleți din lemn.

USR vine cu o soluție reală, în sprijinul consumatorului vulnerabil, prin creșterea valorii de referință pentru combustibili solizi, de la 320 de lei la 1.000 lei, pentru achiziția de materiale lemnoase destinate încălzirii locuințelor de la orice agent economic. Este nevoie de o astfel de măsură pentru că în România avem peste 3 milioane de locuințe care se încălzesc cu lemn, majoritatea acestora fiind în mediul rural și multe fiind catalogate drept gospodării defavorizate.

În plină criză energetică, piața lemnului de foc a fost destabilizată de actuala guvernare prin plafonarea prețurilor la 400 lei/mc. Am susținut timp de două luni că măsura este una proastă și am așteptat ca Guvernul Ciucă să vină cu o soluție reală. Nu au făcut nicio modificare a legislației, iar realitatea din România arată în acest moment astfel: românii sunt nevoiți să plătească chiar și 1.000 de lei metrul cub, dacă mai găsesc lemn pe piața albă (fiscalizată). Pe de altă parte, unii preferă să plătească mai puțin și cumpără de pe “piața neagră” fără bon fiscal și fără a cunoaște sursa lemnului (lemnul poate proveni inclusiv din tăieri ilegale).

Iarna bate la ușă și nu putem să îi lăsăm pe români în frig, așa cum face incompetența coaliției condusă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Consider că această inițiativă legislativă ar trebui adoptată într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, adică în regim de urgență. Este o propunere care vine să repare greșelile făcute de actuala guvernare și să le dea românilor șansa de a se încălzi în lunile cu temperaturi scăzute.

Lasă un comentariu