Cartea neamului lui IISUS HRISTOS!

Distribuie pe:

Motto: “Un Rege Universal va veni și va cârmui toate popoarele sub un stăpân comun DUMNEZEU-REGE al tuturor oamenilor” (Cicero 106-43 î.Hr. filosof, jurist, orator, politician roman).

* “Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iuda și pe frații lui; Iuda a născut pe Fares și pe Zara, din Tamar; Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram; Aram a născut pe Aminadav; Aminadav a născut pe Naason; Naason a născut pe Salmon; Salmon a născut pe Booz, din Raahav; Booz a născut pe Iobed, din Rut; Iobed a născut pe Iesei; Iesei a născut pe David regele;

Regele David a născut pe Solomon din femeia lui Urie; Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia; Abia a născut pe Asa; Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram; Ioram a născut pe Ozia; Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz; Ahaz a născut pe Iezechia; Iezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amon; Amon a născut pe Iosia; Iosia a născut pe Iehonia și pe frații lui, la strămutarea în Babilon;

După strămutarea lui în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiel; Salatiel a născut pe Zorobabel; Zorobabel a născut pe Abiud; Abiud a născut pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor; Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Achim; Achim a născut pe Eliud; Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacov; Iacob a născut pe Iacov, logodnicul Mariei din care s-a născut IISUS ce se cheamă HRISTOS”.

Duminica înaintea Nașterii Domnului - Matei, cap. 1, vers. 1-16,

“Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos”

***

* “Duminica dinaintea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos se mai numește și “a Sfinților Părinți după trup ai Domnului”. În evanghelia mai sus menționată, sunt prezentate numele strămoșilor după trup ai lui Iisus Hristos, 42 la număr, grupate în trei serii sau perioade, fiecare cu câte 14 nume: prima de la Avraam până la regele și proorocul David, epoca formării poporului Evreu; a doua, de la David la strămutarea evreilor în Babilon, epoca măririi și apoi a decăderii acestui popor; a treia, de la captivitatea babiloniană până la Hristos, “Perioada așteptării lui Mesia”. Această genealogie vine să ne arate întregii omeniri că Iisus Hrisos a fost “OM” adevărat, născut pe pământ la “plinirea vremii”, “pentru noi și a nostră mântuire”, sau cum spune Sf. Ap. Petru: “Cel Ce a plecat cerurile și s-a coborât printre oameni, Hristos, Fiul lui Dumnezeu”.

Dr. Irineu Pop (1953 -), Arhiepiscop de Alba Iulia, cărturar creștin

***

* “Nașterea Domnului Iisus Hristos o mai numim și “Magia Crăciunului” - un vis spre fericire. E sărbătoarea când totul este frumos în jur - decoruri minunate - și toți se iubesc - familiile se reunesc, cei greșiți se iartă. Atmosfera este una nepământească, toți se simt pătrunși de ea, dar puțini știu de unde provine ea. Nu vine de la Moș sau de la brad, sau de alte sortimente de dulciuri, ci de la ceva necunoscut oamenilor: “Iubirea lui Dumnezeu”. “Magia Crăciunului” e un vis, o sforțare a omului de a atinge o fericire nepământească, în care totul e iubire, armonie și frumusețe. E un strigăt al sufletului după acea fericire totală în care nici nu poate visa. “Magia Crăciunului” este un crâmpei din Harul pe care-L revarsă Dumnezeu peste cei credincioși, nu doar de Crăciun, ci ori de câte ori aceștia se sârguiesc să intre și să rămână în legătură cu El, și parcă este ceva inaccesibil omenirii.

Maria Lukacs - “Iisus Biruitorul”, decembrie 2014

Cu dragoste creștinească,

Părintele Ilie

Lasă un comentariu