Dincolo de câștigătorii Cupei Mondiale...

Distribuie pe:

S-a vorbit mult, zilele astea, și pe bună dreptate, despre Messi și ai lui, despre Mbappé, despre surprizele de la “Mondiale” și despre multe altele legate de Qatar, inclusiv despre “nerespectarea drepturilor omului” din țara respectivă! Pseudopoliticieni ai planetei deghizați în cetățeni onești vor cu tot dinadinsul să aplice rețeta “corectitudinii politice” peste tot, inclusiv în domeniul sportului! Oamenii ăștia vor neapărat să scoată castanele din foc cu mâna sportivilor! Dacă ai altă părere decât ei, devii automat un dușman de-al lor.

A devenit o obișnuință, în ultimii ani, ca activiști din varii domenii, inclusiv “oeng-urile”, să prindă glas, prin intermediul unor acțiuni ce ies din tiparul obișnuit, pe care le organizează fix când au loc evenimente sportive majore, precum Cupa Mondială de fotbal, pentru a avea o mai mare vizibilitate!

Un confrate chiar a scris un text intitulat “S-a născut fotbalistul cetățean”, în care șterge pe jos cu fotbalistul român și de aiurea pentru lipsa de implicare a acestora în “trebile” politice și sociale! “Câtă vreme iese banul, iar fotbalistul are ciocul mic, treaba merge brici”, zice `mnealui!

Normal și firesc, și sportivii, alături de ceilalți componenți ai comunității, pot avea diverse opinii legate despre un subiect sau altul, inclusiv despre problemele politice. De aceea se și duc la vot. Pe terenurile de sport însă, zic unii, ei ar trebui să se ocupe de obiectul muncii, și de nimic altceva. Îmi amintesc cum, înainte de anul 1989, după vreun succes la vreo competiție sportivă majoră, destui sportivi și antrenori faimoși din România acelor vremuri adresau mulțumiri tovarășului și tovarășei, PCR-ului în general, “pentru condițiile deosebite de pregătire avute, asigurate de conducerea PCR-ului, blablabla...”, unii dintre aceștia obligați fiind! Pentru documentare, răsfoiți colecția

“Gazetei Sporturilor”. Pentru a nu-i expune pe sportivi, spun alții, ar trebui ca organizațiile din care fac parte aceștia să ia atitudine în problemele/tematicile de interes general, care sunt de actualitate. Pe de altă parte, nimeni nu-i împiedică pe sportivi să procedeze precum le dictează conștiința, și să acționeze în interes propriu/comun, în treburile politice și sociale.

Dincolo de acestea, legat de Cupa Mondială de fotbal, personal am reținut două fapte săvârșite de niște OAMENI DEOSEBIȚI:

1) - ZLATKO DALIC, antrenorul Croației: “...Aș dori să dedic această victorie unui singur om, Ciro Blazevic. Boss, asta este pentru tine, aceasta este medalia ta, pot câștiga și cinci medalii, dar tu ești antrenorul tuturor antrenorilor”, a spus Dalic după Croația - Maroc 2-1 (Sursa:gsp.ro).

Același antrenor, momit fiind cu un salariu fabulos în zona Golfului (cca. 30 de milioane de euro), a spus : “În momentul în care am primit oferte tentante, mai multe persoane din anturajul meu mi-au spus să profit de situație și să aleg banii. După Cupa Mondială din Rusia, am ales să rămân, pentru că tot timpul am vorbit de unitate și de patriotism. Propagasem aceste idei. Dacă în acel moment aș fi ales banii, ce fel de mesaj le-aș fi transmis tinerilor și celorlalte persoane din Croația? Ar fi însemnat să zic un lucru și să fac altceva”(Sursa:gsp.ro).

2) - HAKIM ZYECH : Fotbalistul marocan participant la Cupa Mondială din Qatar a hotărât să doneze toți banii ce i se cuvin, pentru participarea la C.M., oamenilor săraci din țara lui.

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu