Caravana cu medici - Soluții pentru lipsa de educație medical și mentalitatea nepreventivă

Distribuie pe:

În anul 2014, cinci medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educație medicală și mentalitatea nepreventivă a românilor au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. Au fondat Asociația Caravana cu Medici, care își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur. Astfel, populația țintă este cea din mediul rural cu risc crescut de sărăcie, acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. La caravane participă, voluntar, echipe multi-disciplinare de medici specialiști și rezidenți, în colaborare cu autoritățile locale. Complementar caravanelor, Asociația susține cursuri de educație medicală în școli, prin care dorește să schimbe mentalitatea tinerilor și să formeze o nouă generație cu principii solide, bazate pe prevenție.

Digitalizarea activității din caravane

Din acest an, Caravana cu medici beneficiază de sprijinul unei aplicații care îi ajută pe cei care merg în teren să nu mai piardă timp pentru completarea fișelor și bani pentru logistică și tipărituri. Aplicația este realizată cu ajutorul unei donații din partea companiei Bayer, partener strategic al Caravanei cu medici, încă din anul 2016. Aplicația stochează în format electronic datele pacienților (istoric medical, examinare fizică, rezultate ale testelor de laborator, rapoarte imagistice, rezultate ale testelor de screening etc.), are rezoluție dinamică și este disponibilă pe toate dispozitivele electronice - telefon, tabletă și laptop, preciza Laura Ivăncioiu, DeciSePoate, Noi3.life.

“O caravană înseamnă aproximativ 25 medici și studenți care merg în zone defavorizate și fac în jur de 10 investigații medicale pentru aproximativ 100 de oameni într-o singură zi. Imaginați-vă câte formulare trebuia să completăm de mână și apoi să le introducem în calculator ca să putem calcula câteva statistici. Dacă mai adăugăm și că noi am făcut până acum 156 caravane, în care am consultat peste 14.000 oameni, este evidentă nevoia pe care o aveam de această aplicație”, spunea dr. Mihai Ranete, cofondator Caravana cu medici.

B.B.

Lasă un comentariu