Proiect comun: Două trasee pentru biciclete, de câte 100 de kilometri, în județul Mureș

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș a aprobat, ieri, în cadrul unei ședințe convocate “de îndată”, două proiecte de hotărâre privind participarea la două asocieri în vederea “Implementării a 3.000 de km de trasee cicloturistice la nivel național”, finanțat prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). Este vorba despre două trasee pentru biciclete care ar urma să tranziteze județul Mureș. Primul traseu, de 97 de kilometri, ar urma traseul Via Transilvania prin localitățile: Sovata, Chiheru de Jos, Eremitu, Ibănești, Hodac, Gurghiu, Solovăstru, Ideciu de Jos. În vederea realizării acestui proiect, Consiliul Județean Mureș s-a asociat cu Consiliul Județean Suceava (lider de proiect) și Consiliul Județean Bistrița Năsăud.

Cel de al doilea traseu, de cca. 95 de kilometri, se suprapune preponderent cu Via Maria și traversează 13 localități din județul nostru: Sărmașu, Sânpetru de Câmpie, Pogăceaua, Band, Mădăraș, Pănet, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Miercurea Nirajului, Vărgata, Bereni, Măgherani și Sărățeni. Pista pentru biciclete ar urma să intre în Târgu Mureș dinspre Pănet în Cartierul Unirii, să traverseze Cartierul Aleea Carpați și să iasă din oraș înspre Sângeorgiu de Mureș. Acest proiect va fi depus de Consiliul Județean Mureș în parteneriat cu consiliile județene Harghita și Covasna.

Bugetul alocat pentru un kilometru de pistă amenajat este de 82.500 euro, fără TVA, acest cost fiind un cost unitar mediu per kilometru. Cursul valutar de schimb este cel stabilit de cursul Inforeuro din luna octombrie, 1 euro = 4,9481 lei. Astfel, suma eligibilă ce poate fi solicitată pentru un kilometru de pistă amenajat este de 408.218,25 lei, fără TVA.

Consiliul Local Târgu Mureș, întrunit ieri în ședință de îndată, a aprobat asocierea în vederea depunerii acestui proiect. De asemenea, și consiliile locale ale celorlalte localități din proiect au adoptat hotărâri în acest sens. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu