Decorațiuni inedite de Crăciun confecționate de directoarea Bibliotecii Județene Mureș

Distribuie pe:

Decorațiuni inedite de Crăciun, trusouri pentru bebeluși sau torturile decorative din scutece sunt doar câteva dintre creațiile directoarei Bibliotecii Județene Mureș, Monica Avram, care spune că și-a descoperit acest talent în urmă cu cinci ani, fără a urma vreun curs de specializare, obiectele fiind făcute spontan, în funcție de eveniment și de persoana căreia îi este destinat cadoul.

“Este o pasiune care a apărut în urmă cu câțiva ani, mai exact a prins contur în 2017, când mă pregăteam să devin nașă de botez. Și chiar dacă înainte am mai făcut diverse lucruri, atunci era momentul potrivit să-mi pregătesc propriul trusou de nașă. L-am pregătit pe primul. În anul următor, am mai botezat un copil, l-am pregătit pe al doilea și treptat, treptat, am început să lucrez diverse obiecte, foarte multe pentru copii, bebeluși, amintiri, dar și cu tematică gen Paște, Crăciun sau diverse aniversări. A intervenit deja, într-un fel, obișnuința de a oferi celor apropiați cadouri făcute cu mâna mea, în funcție de ceea ce știu că le place, de ceea ce știu că le-ar face plăcerea și fiecare cadou oferit are unicitatea lui, pentru că și dacă se urmează același model, niciodată două lucruri hand-made nu vor ieși identice. Sărbătoarea Crăciunului, în mod firesc, are ceva aparte. Și dacă anul trecut am oferit sticle pictate, ornate cu vopsea și tehnica șervețelului și a transferului de imagine, în acest an am optat pentru o altă variantă, pentru sticle îmbrăcate în sfoară”, a declarat presei Monica Avram.

Alături de sticlele îmbrăcate în sfoară, inclusiv dopurile cu filet, care pot fi utilizate pentru vin, țuică sau orice băutură, Monica Avram a confecționat un sfeșnic dintr-un pahar întors, de asemenea cu “gâtul” acoperit cu sfoară, în care se află “zăpadă” și câteva figurine specifice sărbătorii.

“Cel mai frumos dar la Crăciun este lumina, motiv pentru care ornamentele de anul acesta au incluse și o lumânare. Sunt obiecte inspirate din alte obiecte sau pur și simplu îmi las imaginația să curgă. Și chiar dacă am mai multe modele, finalul este o combinație care se creează în momentul în care pun mâna și încep să lucrez. Nu am urmat cursurile vreunei școli populare de arte, este doar imaginația și dorința de a crea ceva. Și mai e și celălalt aspect, e un refugiu într-o altă lume când vezi cum obiectul prinde contur în mâinile tale. Nu este satisfacție mai mare decât să vezi că poți să dai viață unei sticle, unei cutii, poți să dai viață unui obiect care la prima vedere nu spune nimic, dar, de fapt, îmbrăcat, decorat își schimbă cu totul nu numai aspectul, ci și semnificația. Și mai este un aspect, se spune că Vărsătorii au mână de aur. Deci plecăm de la acest principiu și dacă vorbim de Vărsător cu ascendent în Vărsător, deja am spus tot”, a arătat Monica Avram.

Directoarea Bibliotecii Județene Mureș nu își mai amintește câte obiecte a confecționat de la descoperirea acestei pasiuni, însă știe cu exactitate că obiectele pe care le confecționează prind viață în funcție de persoana căreia le sunt destinate.

“S-au adunat foarte, foarte multe și chiar dacă pleci de la ideea că vrei să faci un model, nu trebuie neapărat un model, pentru că, până la urmă, în momentul în care vrei să creezi ceva, te gândești în primul rând la persoana pentru care-l faci, în funcție de culorile care-i plac, de formele care îi plac, de mesajul pe care vrei să-l transmiți. Practic, modelul se creează de la sine. Ca și categorii de obiecte sunt foarte multe, începând de la sticle și pahare, buchete de nuntă. Primul buchet făcut e pentru nepoata mea, din material textil și decorat în culorile cununiei civile. Am lucrat foarte mult pentru copii, cutiuțe, trusouri de botez și tot ce presupune acest lucru. Am făcut foarte multe lenjerii pentru pătuțuri de copii, pentru cei apropiați mie. Foarte multe obiecte pentru aniversări”, ne spune artista.

Toate modelele create de Monica Avram sunt personalizate, unele chiar au înscrise pe ele numele celor ce urmează să le primească și poartă amprenta ei de om al bibliotecii.

“La 18 ani, de exemplu, am oferit o cutie din lemn decorată cu numele și data aniversatului, iar în interior am pus copii după ziarele din ziua în care s-a născut, deci copii după ziarele din urmă cu 18 ani. Aș mai putea aminti tăvițele de moț pentru cei mici la împlinirea vârstei de un an, un cadou care rămâne, dar și tot felul de cutiuțe în care se pun obiectele de la nașterea copilului, brățărica de la spital, cu datele, ora, ziua, greutatea, lungimea etc. Este o provocare pentru că fiecare cadou, fiecare obiect făcut e creat pe sufletul celui care îl va primi”, susține Monica.

Deși nu vinde lucrurile confecționate, ci doar le face cadou, Monica Avram crede că ceea ce creează este deja “o mică afacere personală”, prin care își procură și își asigură toate cadourile de care are nevoie indiferent de eveniment.

Monica Avram lucrează la Biblioteca Județeană Mureș din anul 2002, iar din anul 2009 este directoarea instituției. (Agerpres)

Lasă un comentariu