Consiliul Național Secuiesc, în atenția premierului Ciucă și a Parlamentului României: Autonomie teritorială, acum!

Distribuie pe:

La finele săptămânii trecute, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei conferințe de presă, Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), a precizat că i-a trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciucă, în care îi reamintește angajamentele pe care România și le-a asumat în anul 1993, când a aderat la Consiliul Europei și a primit statutul de membru. Atunci, s-a angajat să-și fundamenteze politica în domeniul protecției minorităților naționale pe principiile definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, să restituie proprietățile naționalizate ale bisericilor și să permită înființarea și funcționarea școlilor bisericești.

“Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat liderul CNS, citat de MTI.

Balázs Izsák a invocat articolul 11 din Recomandarea menționată, care prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparținând unei minorități naționale au dreptul să dispună de administrații locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situației istorice și teritoriale specifice și conforme cu legislația națională a statului.

“Acest lucru înseamnă, în esență, autonomia teritorială”, a declarat Balázs Izsák. El a amintit că, la scurt timp după aderarea României la Consiliul Europei, președintele Ion Iliescu a făcut o afirmație potrivit căreia a negat valoarea obligatorie a Recomandării 1201/1993. Drept răspuns la această afirmație, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o hotărâre care confirmă caracterul obligatoriu al angajamentelor liber asumate de statele membre în momentul aderării lor la Consiliul Europei.

Balázs Izsák a declarat că scrisoarea adresată premierului o va trimite și președinților celor două Camere ale Parlamentului României, “deoarece îndeplinirea angajamentelor implică și sarcini legislative”.

Reamintim că pentru autonomia teritorială a așa-zisului Ținut Secuiesc a fost elaborat un proiect de statut, însă acesta a fost respins de mai multe ori de Parlamentul României: “Dacă o resping, atunci să ne explice cum intenționează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Așteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânșii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă și o viziune proprie”, a declarat Balázs Izsák, precizând că scrisoarea adresată prim-ministrului este însoțită de 108 pagini de documente, în sensul solicitării formulate.

Președintele CNS a adăugat că este conștient de faptul că aderarea la Schengen nu este condiționată de drepturile minorităților, însă “pentru partenerii României nu poate fi indiferent dacă țara onorează pe deplin angajamentele sale internaționale și este gata de cooperare sinceră și eficientă cu toate țările din zona Schengen”. De asemenea, acesta a subliniat că aderarea la Consiliul Europei a fost o condiție pentru aderarea României la spațiul euro-atlantic. Fără asta, țara nu ar fi putut adera nici la NATO, nici la UE, afirmă președintele CNS.

La conferința de presă a participat și József Kulcsár Terza, deputat al Alianței Maghiare din Transilvania, care s-a angajat să depună documentul CNS în Parlamentul României. (I.S.)

Ileana Sandu

Sursa foto: Izsák Balázs Facebook

Lasă un comentariu