Ministrul rus de externe, ultimatum dat Ucrainei: “Îndepliniți condițiile Moscovei, înainte de a fi prea târziu!”

Distribuie pe:

Luni, 26 decembrie, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a declarat că “este dispus să poarte discuții”, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dat Ucrainei un ultimatum pentru a îndeplini propunerile Moscovei, inclusiv predarea teritoriilor controlate de Rusia, în caz contrar, armata “va rezolva problema”.

Kievul și aliații săi occidentali au respins oferta lui Putin, în timp ce forțele armate ruse continua să atace orașe ucrainene, iar Moscova continuă să ceară Kievului să recunoască cucerirea unei cincimi din Ucraina.

Kievul declară, însă, că va lupta până când Rusia se va retrage din țară.

“Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei, care decurg din această situație, inclusiv chestiunea legată de noile noastre teritorii - toate acestea sunt bine cunoscute inamicului”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS.

“Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru, înainte de a fi prea târziu. În caz contrar, problema va fi tranșată de armata rusă”.

Lavrov a precizat că, în ceea ce privește durata conflictului, “mingea este în terenul regimului ucrainean și a Washingtonului, aflat în spatele acestuia”.

Statele Unite și aliații lor din NATO, împreună cu Ucraina, doresc să învingă Rusia “pe câmpul de luptă” pentru a o distruge, a declarat ministrul rus de externe: “Acțiunile țărilor din Occident și ale lui Zelenski, aflat sub controlul lor, confirmă natura globală a crizei ucrainene (…) Nu este un secret pentru nimeni că obiectivul strategic al Statelor Unite și al aliaților săi din NATO este înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, ca mecanism de slăbire semnificativă sau chiar de distrugere a țării noastre”.

Putin a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, numind-o “operațiune specială” de “denazificare” și demilitarizare a Ucrainei, despre care a spus că reprezintă o amenințare pentru Rusia. Kievul și Occidentul afirmă că invazia lui Putin a fost o acțiune de acaparare de teritorii, de tip imperialist.

În timp ce Moscova plănuise o operațiune/victorie rapidă asupra vecinului său, războiul este acum în cea de a 11-a lună, marcat de multe eșecuri pe câmpul de luptă rusesc și de apărarea cu succes de către Ucraina a majorității teritoriilor sale.

Forțele ruse sunt angajate de luni de zile în lupte crâncene, în estul și sudul Ucrainei, pentru a apăra teritoriile pe care Moscova declară că le-a anexat în septembrie și care fac parte din regiunea industrială Donbas.

În mesajul său video de luni, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a caracterizat situația de pe linia frontului în Donbas drept “dificilă și dureroasă”.

“Ocupanții desfășoară toate resursele disponibile - și acestea sunt considerabile - pentru a încerca să avanseze în zonă”.

Zelenski a spus că, în urma atacării de către Rusia a infrastructurii energetice, aproape nouă milioane de oameni au rămas fără curent electric, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din populația Ucrainei.

Potrivit reprezentanților YASNO, care furnizează energie electrică Kievului, întreruperile de curent electric vor continua.

Zeci de mii de civili ucraineni au murit în orașele distruse de armate Rusiei, iar mii de soldați din ambele tabere au fost uciși, forțându-l pe Putin să recruteze sute de mii de rezerviști, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Putin i-a găzduit luni, la Sankt Petersburg, pe liderii altor foste state sovietice pentru un summit al grupării Comunității Statelor Independente, din care Ucraina s-a retras de mult. Invazia Ucrainei a fost un test al autorității de lungă durată a Rusiei în rândul altor state ex-sovietice.

În intervenția sa televizată, Putin nu a făcut nicio referire directă la război, dar a spus că amenințările la adresa securității și stabilității regiunii eurasiatice sunt în creștere.

“Din păcate, provocările și amenințările din această zonă, în special din exterior, cresc an de an”, a spus el.

“De asemenea, trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar și dezacorduri între statele membre ale Comunității”. (surse și foto - edition.cnn.com, euractiv.com)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu