Ministrul Economiei: Nu avem contracte pentru livrarea de arme Ucrainei

Distribuie pe:

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmațiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituția pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniție produse în România.

“Sunt afirmații ale unor oficiali de care eu nu am cunoștință. Ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Economiei nu are cunoștință despre contracte directe realizate între companiile românești cu companii sau cu autorități ucrainene. Aceste afirmații legate de potențiala livrare a acestor produse sunt, din punctul meu de vedere, afirmații care nu sunt fundamentate corespunzător. La Ministerul Economiei nu avem în acest moment contracte în derulare pentru echipamente sau muniție produsă în România”, a declarat Spătaru, marți, la Craiova, răspunzând unei întrebări legate de afirmațiile unor oficiali ruși privind livrarea de arme Ucrainei, de la începutul războiului. (Agerpres)

Kosovo a închis principalul punct de frontieră cu Serbia

Kosovo și-a închis miercuri cel mai mare punct de trecere a frontierei, după ce protestatarii l-au blocat pe partea sârbă pentru a-și susține rudele de etnie sârbă din Kosovo care refuză să recunoască independența fostei provincii sârbe, transmite Reuters.

Având în vedere că alte două puncte de trecere a frontierei sârbe au fost închise din 10 decembrie din cauza unor proteste similare din partea kosovară, au rămas deschise doar trei puncte de intrare între cele două țări.

Ultimul protest a avut loc la câteva ore după ce Serbia a anunțat că și-a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă, în urma unor săptămâni de escaladare a tensiunilor între Belgrad și Pristina.

Sârbii din Serbia au folosit marți un camion și tractoare pentru a crea un blocaj rutier, în apropiere de punctul de trecere Merdare, la granița estică a Kosovo, a relatat presa din Belgrad. Blocajul împiedică mii de kosovari care muncesc în alte părți ale Europei să se întoarcă acasă de sărbători.

Guvernul de la Pristina a cerut KFOR, forța de menținere a păcii a NATO în Kosovo, să îndepărteze baricadele. Însă KFOR nu are autoritatea de a acționa pe teritoriul Serbiei.

“Dacă ați intrat deja în Serbia, atunci trebuie să folosiți alte puncte de trecere a frontierei (...) sau să treceți prin Macedonia de Nord”, a precizat Ministerul kosovar de Externe pe pagina sa de Facebook, anunțând închiderea punctului de trecere de la Merdare. Închiderea a intrat în vigoare la miezul nopții, deși se pare că punctul frontalier era deja inutilizabil.

Merdare este cel mai important punct de intrare în Kosovo pentru transportul rutier de mărfuri. Țara dispune și de legături feroviare internaționale.

Aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo, divizat etnic, refuză să recunoască guvernul de la Pristina sau statutul Kosovo ca țară separată de Serbia. Aceștia beneficiază de sprijinul multor sârbi din Serbia și al guvernului acesteia.

Din 10 decembrie, sârbii din nordul Kosovo au fost implicați într-un schimb de focuri cu poliția și au ridicat peste 10 baraje rutiere în orașul Mitrovica și în jurul acestuia. Acțiunea lor a urmat arestării unui fost polițist sârb pentru că ar fi agresat ofițeri de poliție în exercițiul funcțiunii. Marți, alte două baraje rutiere au fost ridicate în nordul țării.

Kosovo, cu majoritate albaneză, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un război în 1998-1999 în care NATO a intervenit pentru a-i proteja pe cetățenii de etnie albaneză. (Agerpres)

Lasă un comentariu