Nocturne culturale la Târgu Mureș

Distribuie pe:

La împlinirea a 20 de ani de activitate a Teatrului Scena, un teatru de nișă care funcționează în Cetatea Medievală din Târgu Mureș, regizorul și actorul Liviu Pancu a inițiat organizarea, în premieră în acest oraș, a unor “Nocturne culturale”, după modelul promovat de coregrafa Miriam Răducanu în București, în anii '80 ai secolului trecut.

“Primul și cel mai mare pas pe care l-am făcut pentru următorii cinci ani sunt aceste nocturne. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că i-a dat sănătate și a creat-o pe această minunată artistă, pe doamna Miriam Răducanu, căreia i-am fost student și apoi asistent la Institutul de Artă Teatrală din București, acum UNATC. I-am fost asistent la actorie și la coregrafie și am preluat practic foarte mult din experiențele domniei sale pe care le avea în domeniul artei. Făcea în vremea dinainte de '89 acele nocturne cu Gigi Căciuleanu, cu Gheorghe Iancu, cu muzică, jazz, mișcare, recitare. Erau foarte frumoase lucrurile pe care ni le povestea, fiindcă nu le-am prins fizic. De aceea am pornit cu aceste nocturne. Miriam Răducanu pot să spun că este una dintre cele mai importante artiste în domeniul dansului și coregrafiei, fiind cea care a revoluționat dansul modern din România, deci am avut de la cine să învăț”, a declarat, pentru AGERPRES, regizorul Liviu Pancu.

În cadrul nocturnelor de la Teatrul Scena urmează să fie organizate spectacole de teatru în premieră, însă și alte evenimente culturale, precum lansări de carte sau spectacole de dans.

“Acestea sunt nocturnele, încep la ora 21.00 și o să încercăm, cel puțin din două în două săptămâni, să oferim câte o nocturnă de tipul ăsta. Nocturnele nu cuprind neapărat doar spectacole de teatru, asta am desprins din experiența doamnei Miriam, pot să cuprindă și conferințe de presă, lansări de carte etc. Dorim să avem cel puțin un spectacol-premieră până în luna mai. La aniversarea de 20 de ani de Teatru Scena am avut deja o premieră, urmează premierele cu spectacolele de teatru și producția ce ne-am dori-o pe vară - «călătorim» momentan între două titluri, pentru că încă nu știm unde să ne înscriem legat de finanțări, fiindcă și astea sunt foarte importante. Și mai trebuie să vă spun că până la premiera respectivă vom mai avea și Festivalul de Umor, pe care îl vom reactiva de la a unsprezecea ediție”, a arătat Liviu Pancu, citat de Agerpres.

Regizorul crede că viața de noapte dintr-un oraș și calitatea activităților organizate pot fi un indiciu despre “sănătatea” unei așezări.

“Poți recunoaște sănătatea orașului astfel: dacă oamenii au adormit la ora 22.00 sau stau numai în fața televizorului și preferă să se singularizeze, să stea numai în carapacea lor, înseamnă că ceva, undeva, e adormit. Atâta vreme cât nu ai activitate, nu ai interacțiune, nu se trăiește în comun, ci individual, acolo apar multe conflicte”, consideră Liviu Pancu.

Ca un bilanț la 20 de ani de funcționare, Liviu Pancu a spus că de numele Asociației Teatrul Scena se leagă foarte multe premiere teatrale, organizarea de festivaluri medievale în țară și înființarea primului ordin cavaleresc la Târgu Mureș, Ordinul Cavalerilor Lup.

De asemenea, cele mai mari realizări teatrale au fost producțiile de la Festivalului Sighișoara Medievală, care aveau în distribuție și câte 275 de actori, cum a fost “Merlin”, dar și câteva tentative de intrare în Cartea Recordurilor, recorduri care nu au putut fi omologate din lipsă de fonduri.

Tentativele de intrare în Guiness Book au vizat cea mai mare spadă ornamentală confecționată în cadrul unui festival medieval, Spada Titanilor sau Excalibur-ul Românesc, înaltă de 4,53 metri, confecționată pentru Festivalul Sighișoara Medievală XXIII (2015), care a fost înfiptă într-o stâncă din Cetatea Medievală, cel mai mare steag cavaleresc din lume desfășurat pe Turnul cu Ceas din Cetatea Sighișoarei, cu o lungime de peste 25 de metri, precum și realizarea unui covrig rotund cu diametrul de 20 de metri.

Lasă un comentariu