LA MULȚI ANI, STIMAȚI MUREȘENI! Vă dorim ca în noul an să aveți parte de bucurii și speranță de mai bine!

Distribuie pe:

Ultimii patru ani au fost devastatori, din toate punctele de vedere, pentru români, ca și pentru toate popoarele lumii. Epidemia de COVID-19 a îngenuncheat omenirea, prin măsurile drastice impuse de guverne, la comanda celor (unor miliarde care au avut și au ca singur scop câștiguri înzecite, cu orice preț) care s-au declarat salvatorii oamenilor, cu vaccinuri netestate decât pe câțiva șoareci, vaccinuri ale căror efecte secundare s-au dovedit, în scurt timp, devastatoare pentru foarte multe persoane vaccinate, și, mai grav, la multe dintre acestea boala a recidivat, cu complicații și mai grave.

Efectele acelor măsuri au destabilizat bugetele țărilor, au distrus economiile, producția mondială, viața social-politică - și, mai grav și mai trist -, a luat viața a milioane de oameni, între care și circa o sută de mii de români, de toate vârstele.

După epidemia de COVID, cu variantele care au urmat (se anunță o nouă campanie de vaccinare, la fel de costisitoare), în special pentru copiii, a venit, ca un potop, criza energetică, cu efecte dezastruoase asupra vieții oamenilor, prin creșterea inflației, a prețurilor tuturor produselor, în special a celor alimentare. Guvernanții - mai exact, conducerea Uniunii Europene - care dau vina pe războiul din Ucraina, pe Vladimir Putin, ce au provocat criza energetică (la gaz metan, energie electrică, carburanți, scumpirea lor fără precedent), “uită” să-și asume faptul că cea mai mare vină le aparține, prin sancțiunile impuse de ei pentru a recurge la promovarea energiei verzi în locul celei clasice, produsă cu combustibili fosili, neglijând factorul timp, care va dura mulți ani până va putea înlocui parțial energia clasică.

De asemenea, au subestimat faptul că numeroasele măsuri de sancționare a Rusiei (Putin) vor afecta grav propriile industrii și consum casnic din țările UE, ceea ce se întâmplă acum, când a venit iarna. Ca urmare, suferă de frig, în primul rând, cetățenii, nu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a luat măsuri drastice de reducere a temperaturii (la 15 C-17 C) în locuințe și birouri și oprirea, mai multe ore pe timp de noapte, a iluminatului public.

Toate aceste nenorociri s-au amplificat, s-au multiplicat și la noi din cauza bâlbâielilor, orgoliilor partidelor din coaliția de guvernare actuală (și a guvernului Cîțu-USR), Parlamentului, mai ales a președintelui Klaus Iohannis, care au ratat lamentabil, recent, admiterea României în Spațiul Schengen, dând vina numai pe Cancelarul Austriei, care s-a opus, și pe OMV, firmă vândută aproape pe gratis austriecilor, ca și a două importante bănci.

Interesant este că toți ai noștri conducători s-au spălat pe mâini, nimeni nu este vinovat de criza energetică, de inflație, de prețurile pe care le plătesc românii - milioane dintre ei rabdă foame și frig -, de lipsa medicamentelor, de speranța că vor trăi ceva mai bine, în schimb, în noul an, li se oferă noi taxe și impozite, facturi umflate de plătit la energie electrică și gaze naturale, ca urmare a ordonanței rebus, imposibil de descifrat, adoptată de Guvern, la indicațiile ministrului Popescu, care este de neînlocuit, protejatul lui Iohannis și al conducerii OMV.

Stimați mureșeni, mă scuzați că și în acest articol din sfârșit de an am insistat asupra neajunsurilor, necazurilor, problemelor pe care le-ați suportat în anul 2022, în general, nu atât din cauza dumneavoastră, ci din cauza celor pe care i-ați ales să vă conducă și a sistemului internațional, sistem pe care l-ați crezut și îl credeți salvator, în sensul că vă oferă bunăstare care deocamdată nu s-a întâmplat, ci din contră, au profitat anumiți indivizi sprijiniți de guvernele lor, ca de exemplu Austria.

...Ajunge cu inventarul problemelor cu care se confruntă românii, oamenii lumii zilelor noastre.

Vă amintim că acest număr al ziarului este ultimul din 2022, an în care, micul nostru colectiv de redactori s-a străduit să vă ofere informații, din păcate, foarte multe neplăcute, negative, îngrijorătoare pentru existența dumneavoastră de zi cu zi.

Ne-am străduit să fim obiectivi și nepărtinitori cu știrile și evenimentele oferite de autorități, de instituțiile de stat, de politicienii din județ, din țară și din lume.

La fel vom face și în anul 2023, an care se anunță și mai complicat din toate punctele de vedere, cu probleme vechi rămase nerezolvate și altele noi, și mai complicate, în economie, investiții în energie, mai ales în asigurarea cerințelor de consum și prețuri accesibile consumatorilor casnici și industriali, în sănătate, învățământ, să nu mai vorbim de politică, în care cele trei partide din coaliția de guvernare, toate partidele parlamentare, e momentul să înțeleagă că a sosit timpul să lase deoparte vrajba și orgoliile, să se pună de acord măcar în problemele mari (reorganizare administrativ-teritorială, investiții, mai ales în asigurarea necesarului de energie, sănătate, învățământ, inflație-prețuri), să sprijine și să lase guvernul să lucreze, nu să se lamenteze și să vină cu povești pe care nimeni nu le crede.

Sperăm ca în anul nou, care ne bate la ușă, să vă putem aduce mai multe vești bune decât rele, pentru viața dumneavoastră.

Însă, nu depinde de noi, de dumneavoastră, ci de ceea ce se va întâmpla în România, în țările din Uniunea Europeană și din celelalte continente.

Din păcate, lumea este pe picior de război - conflictul din Ucraina - atât în plan economic-financiar, al pandemiei și, mai ales, militar.

Europa este invadată de imigranți din țările în care conflictele armate, religioase, etnice durează de mulți ani.

Drama milioanelor de refugiați continuă fără să se găsească soluții pentru a-i pune capăt, cu toată intervenția ONU și a marilor puteri.

Lecția de viață oferită de Dalai Lama este ca oamenii lumii să trăiască în prezent, nu cu gândul numai la bani, la viitor.

Oamenii au uitat de iubire între ei, mulți mânați de instinctul de a stăpâni lumea, de a acumula bani și averi, nepăsându-le de nenorocirile trăite de milioane de semeni ai lor și, mai ales, de copiii nevinovați care suferă de foame, de boli ce-i ucid, din cauza nepăsării celor aflați vremelnic la conducerea țărilor, a lumii, cu gândul la globalizare, care au obligația creștină de a-i ocroti și a-i iubi, asigurându-le dreptul la un trai decent, la viață.

Stimați mureșeni, acum, în prag de an nou, încercați să uitați pentru moment de necazuri, să vă iubiți aproapele, indiferent de etnie, pentru a trăi în pace și bună înțelegere.

Stimați mureșeni, abonați ai ziarului, colaboratori, în mod special firme și instituții și persoanele care se adresează ziarului nostru cu publicitate, colectivul redacției ziarului “Cuvântul Liber” vă dorește, în anul 2023, multă sănătate, bucurii, stimă și iubire, pandemia și bolile să rămână doar o amintire urâtă!

La mulți ani!

Ioan Husar

Lasă un comentariu