Vești proaste pentru cine are rate la bancă: IRCC crește substanțial de la 1 ianuarie

Distribuie pe:

IRCC a urcat de la 4,06% la 5,7%, potrivit indicelui publicat de BNR. Este cel mai ridicat nivel din 2019, de când a fost introdus acest indice. Această creștere de aproape 50% vine în contextul în care ROBOR (indicele folosit pentru creditele luate înainte de mai 2019) a scăzut ușor în ultimele săptămâni (acum fiind 7,6%). Cum se explică această discrepanță? IRCC este media dobânzilor din urmă cu șase luni, pe când ROBOR se calculează zilnic.

ProTV a făcut un calcul și a constatat că, pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei (70.000 de euro), rata lunară crește de la 1 ianuarie cu aproape 400 de lei. De la 2.112 lei la aproape 2.500 de lei.

Chiar dacă este în scădere ROBOR, totuși rămâne mai avantajos să ai credit cu dobânda calculată în funcție de IRCC. Pentru un credit similar, însă calculat în funcție de ROBOR, rata a scăzut de la 3.050 la 2.968 de lei, dar tot este mai mare decât cea calculată în funcție de noul IRCC.

Pentru creditele cu dobândă variabilă, pe lângă acești indici, se adaugă și rata fixă a băncii, care e în general între 2 și 3%. Prin urmare, dobânzile creditelor cu dobândă variabilă pot ajunge din ianuarie și la aproximativ 8%, cu IRCC, sau 10%, dacă vorbim de ROBOR.

“Oportunitatea pe IRCC a fost în 2022, când lucrurile erau foarte clare. Acum, când IRCC-ul va fi foarte aproape de ROBOR, mai degrabă recomandarea ar fi să refinanțăm cu o dobândă fixă, în funcție de ofertele băncilor. Și am văzut că băncile sunt super competitive acum și încă avem oferte cu 7% fixă, 6,8%, și așa mai departe, pentru primii trei ani”, a declarat Andrei Perianu, co-fondator al unei platforme financiare, pentru ProTV, preluat de Spotmedia.ro.

Lasă un comentariu