Previziuni 2023 - Probleme de sănătate globală de urmărit în noul an

Distribuie pe:

* Sindromul post COVID

Oamenii cu COVID de lungă durată au nevoie de diagnostic și sprijin adecvat pentru reabilitare, din partea medicilor primari. “Avem nevoie disperată de mai multe cercetări pentru a găsi tratamente eficiente, precum și măsuri preventive pentru a reduce riscul de a dezvolta COVID de lungă durată”, potrivit specialiștilor de la IHME (Institute of Health Metrics) .

* Sănătate mintală

Tulburările mintale reprezintă o cauză principală de dizabilitate la nivel mondial, fără nicio dovadă a scăderii acestei poveri, din 1990. Impactul pandemiei COVID-19, al războiului și violenței asupra sănătății mintale rămân o prioritate și în 2023.

* Impactul schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează deja sănătatea a milioane de oameni din întreaga lume și, mai important, ele se vor agrava nu doar în 2023, ci pe întreg parcursul acestui secol. Oamenii se confruntă atât cu efectele directe ale căldurii extreme, cât și cu o multitudine de efecte indirecte. Inundațiile îi forțează să-și părăsească locuințele și le pot afecta sănătatea mintală, seceta și furtunile pot afecta securitatea alimentară și disponibilitatea resurselor de apă, iar incendiile cresc nivelul de poluare a aerului. Din păcate, suntem departe de a fi pregătiți pentru impactul unor temperaturi extreme asupra sănătății, potrivit sursei citate.

Poluarea aerului este unul dintre principalii factori de risc la nivel mondial, responsabil pentru aproximativ 8% din mortalitatea globală.

* Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, cum ar fi boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral, sunt principalele cauze de deces la nivel global, reprezentând 28% din totalul deceselor în 2021. În plus, bolile cardiovasculare contribuie în mod substanțial la pierderea sănătății și la povara economică asupra sistemelor de sănătate. Majoritatea acestor boli pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, obezitatea, riscurile alimentare, fumatul și poluarea aerului.

* Infecții ale căilor respiratorii inferioare

Infecțiile căilor respiratorii inferioare (LRI), în special virusul respirator sincițial (RSV) și gripa, sunt probleme de sănătate de urmărit în 2023.

S-a constatat o scădere generală a infecțiilor cu gripă și RSV în 2020, datorită măsurilor de atenuare a COVID-19, respectiv utilizarea măștilor și distanțarea fizică. Odată cu relaxarea acestor măsuri, mulți copii mici care nu au fost expuși la RSV în ultimii doi ani sunt infectați, ceea ce duce la focare de RSV. De asemenea, țările au înregistrat o creștere a incidenței gripei la toate vârstele.

Vaccinarea anuală împotriva gripei oferă oportunitatea de a reduce povara LRI atribuită acestei boli. Nu există încă un vaccin care să prevină RSV, dar sunt în curs de desfășurare studii promițătoare, dau asigurări medicii de specialitate.

După perturbări semnificative ale sistemelor de îngrijire a sănătății din întreaga lume, din cauza pandemiei de COVID-19, amploarea infecțiilor respiratorii și a altor boli transmisibile s-a adăugat la povara bolilor cronice netransmisibile, dublând povara bolilor, exacerbată de probleme sociale și inegalități la nivel global.

* Rolul sărăciei în sănătate

Se pare că sărăcia este mama inegalității în sănătate. Distribuția inegală a resurselor s-a extins din cauza schimbărilor climatice și a creșterii violenței. Țările cu venituri mici și medii se confruntă cu rezultate de sănătate mai proaste decât țările cu venituri mari: speranța de viață este cu 34 de ani mai mică, mortalitatea sub 5 ani - de aproximativ 100 de ori mai mare, decesele cauzate de violență interpersonală și sinucidere sunt de 30 de ori mai mari și decesele atribuite rezistenței la antimicrobiene (AMR) sunt de 12 ori mai mari, astfel că se impune abordarea, de urgență, a impactului sărăciei asupra sănătății.

* Demența

Tendințele de creștere a numărului populației și de îmbătrânire a acesteia va duce la creșteri mari ale numărului de persoane afectate de demență, la nivel global. Intervențiile care vizează factorii de risc modificabili, cum ar fi nivelul de educație, fumatul și glicemia crescută au potențialul de a reduce povara generală asupra societății și trebuie să constituie priorități ale sistemelor medicale din întreaga lume.

* Îmbătrânirea populației

Adaptarea sistemelor de sănătate pentru a susține nevoile populațiilor în vârstă ar trebui să fie luată în considerare în 2023. La nivel global, este de așteptat ca proporția populației care are peste 65 de ani să crească în următorii ani. “Deși o mare atenție (și pe bună dreptate) s-a concentrat asupra bolilor care afectează copiii, va fi prudent să începem să ne gândim și să planificăm sistematic unele dintre aceste schimbări viitoare în demografie, în special în țările cu venituri mici și medii”, sunt de părere specialiștii.

* Accidente rutiere

Accidentele rutiere sunt vătămări corporale importante, dar care pot fi evitate. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-49 de ani, accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces.

Măsuri precum: căștile de protecție, centurile de siguranță, airbag-urile, limitele de viteză și legile care descurajează conducerea sub influența alcoolului funcționează, dar aplicarea lor lasă de dorit - comportamentul uman trebuie să se conformeze acelor politici, pentru a le face eficiente. (sursa - healthdata.org/acting-data/11-global-health-issues-w atch-2023-according-ihme-experts)

Traducere și sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu