S-a refăcut rezerva de apă

Distribuie pe:

Specialiștii de la Administrația Națională “Apele Române”, împreună cu reprezentanți ai autorităților publice centrale din domeniul apelor, ai principalilor deținători de obiective hidrotehnice și beneficiari de apă brută reactualizează lunar și avizează necesarul de apă. Acesta se aprobă de către autoritatea publică centrală din domeniul apelor, respectiv de Ministerul Mediului - România.

Zilele trecute, Administrația Națională “Apele Române” a anunțat că rezerva de apă s-a refăcut, coeficientul de umplere fiind de aproape 75%, față de aproximativ 70% cât a fost în vară. Este asigurat astfel necesarul pentru toți beneficiarii (prioritară fiind alimentarea cu apă a populației), iar acesta este suficient pe toată durata iernii.

“Prin măsurile pe care specialiștii noștri le iau, de gestionare a volumelor disponibile în principalele 40 de lacuri și de stocare a rezervelor de apă, reușim să optimizăm modul de utilizare a resursei de apă din punct de vedere cantitativ. Necesarul de apă este asigurat pentru toți beneficiarii (alimentare cu apă, producere de energie electrică etc.) pe baza programului de exploatare a lacurilor de acumulare”, precizează aceeași sursă.

Programul este realizat în funcție de estimările debitelor medii afluente în principalele lacuri și pe baza prognozelor hidro-meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie RA și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Vasile Bota

Lasă un comentariu