Între 2003 și 2022, 1.668 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume, ceea ce reprezintă o medie de 80 pe an, potrivit unui bilanț publicat vineri de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), care notează că acest clasament este dominat de Irak și Siria, cele mai periculoase țări din lume pentru această profesie, transmite AFP.
“Cu un total de 578 de jurnaliști uciși în 20 de ani”, aceste două state afectate de război “adună, ele însele, mai bine de o treime dintre reporterii uciși”, înaintea Mexicului (125), Filipinelor (107), Pakistanului (93), Afganistanului (81) și Somaliei (78), reporterii bărbați reprezentând peste 95% din numărul de decese.
La nivelul ultimelor două decenii, 2012 și 2013 pot fi considerați ani “negri”, cu “144 și respectiv 142 de asasinate de jurnaliști, îndeosebi din cauza conflictului din Siria”, subliniază RSF.
Însă numărul morților în rândul jurnaliștilor a reînceput să crească în 2022, cu 58 de jurnaliști uciși în exercițiul funcțiunii, față de 51 în anul precedent, ca urmare a războiului din Ucraina.
Astfel, 8 jurnaliști și-au pierdut viața după invazia rusă în februarie. Ucraina figurează pe locul doi al clasamentului țărilor din Europa cele mai periculoase pentru jurnaliști, după Rusia (25 de jurnaliști uciși în 20 de ani).
“După sosirea la putere a lui Vladimir Putin, atingerile - inclusiv letale - la adresa libertății presei au fost sistematice, așa cum a denunțat adesea RSF, îndeosebi odată cu lichidarea jurnalistei emblematice Anna Politkovskaia, la 7 octombrie 2006”, insistă RSF.
Cu opt morți recente, Franța se clasează pe locul patru în clasamentul european, în urma Turciei, “din cauza masacrului de la Charlie Hebdo din Paris, în 2015”.
La scară mondială, deși numeroase decese pot fi explicate prin aceea că mulți dintre jurnaliștii uciși relatau din zone de conflict armat, au fost contabilizați totuși, în acești ultimi 20 de ani, “mai mulți jurnaliști uciși în «zone de pace» decât în «zone de război» ca urmare a anchetelor desfășurate de aceștia în privința crimei organizate și a corupției”, a mai menționat RSF.
Reprezentând mai mult de jumătate din jurnaliștii uciși în 2022, continentul american (Mexic, Brazilia, Columbia, Honduras etc.) se dovedește a fi “astăzi, în mod incontestabil, cel mai periculos pentru mass-media”, consideră organizația. (Agerpres)