Mierea este sănătoasă, chiar dacă are 80% zahăr...

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Toronto, citați de descopera.ro, susțin că, pe lângă calmarea durerii în gât sau ameliorarea simptomelor răcelii, mierea are și alte numeroase beneficii pentru sănătate.

“Adăugarea mierii în alimentație este o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă la cafea sau la ceai, cu efecte mai mult decât bune asupra sănătății.

În meta-analiza noastră a studiilor clinice care implicau mierea, am descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori-cheie ai sănătății cardiometabolice, cum ar fi nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Astfel, am putut să observăm că un consum constant de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău (LDL), stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras. De asemenea, mierea promovează niveluri crescute de HDL (colesterol bun) și unii markeri ai inflamației.

Aceste rezultate sunt surprinzătoare, având în vedere că mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea are și o compoziție complexă de zaharuri comune și rare, proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi, care pot avea beneficii pentru sănătate.

Studiile anterioare au arătat că mierea este asociată cu o sănătate cardio-metabolică îmbunătățită, mai ales în cercetările pe animale. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire de până acum a studiilor clinice importante și include și o serie de date referitoare la procesarea mierii.

Potrivit constatărilor noastre, zaharurile adăugate în timpul procesării au reprezentat doar 10% sau mai puțin din aportul zilnic de calorii al participanților. Însă, nu trebuie să începem să mâncăm miere, dacă evităm zahărul. În schimb, dacă folosim zahăr alb obișnuit sau alt îndulcitor, înlocuirea acestora cu miere poate reduce riscurile cardio-metabolice.

În cercetarea noastră, am inclus un total de 18 studii controlate, care au implicat peste 1.100 de participanți. Doza medie zilnică de miere a fost de 40 de grame (aproximativ două linguri), iar durata medie a experimentului a fost de opt săptămâni. Mierea crudă a adus o serie de beneficii observate asupra sănătății. De asemenea, mierea obținută de albine dintr-o singură floare, cum ar fi mierea de tei sau de salcâm, pare mult mai eficientă, pe când mierea procesată pare să își piardă multe dintre efectele pe care le are asupra sănătății, după procesul de pasteurizare”, explică oamenii de știință canadieni. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu