Capitalele lumii

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Capitala Portugaliei, cea mai vestică capitală europeană, situată pe malul Oceanului Atlantic, cu Castelul Sao Jorje, Liftul Santa Justa, Catedrala San Jeronimos sau Turnul Belem - “Available Bit Rate” (acronim). 2) Intrarea în Oslo! - Stat în vestul Americii de Sud cu capitala la Lima - District în Paraguai. 3) Administrator al unei unități teritoriale (înv.) - Oraș-port la Oceanul Indian, capitala Republicii Mozambic, având numeroase clădiri cu arhitectură portugheză: fortăreața, gara sau Grădinile Tunduru. 4) Titlu purtat în Evul Mediu de conducătorii mongoli (pl.) - Piatră semiprețioasă de culoare verzuie, din care se confecționează obiecte de artă. 5) În Doha și Harare! - Acesta (pop.) - Capitala Republicii Maldive, situată în atolul Kaafu, pe o insulă în totalitate urbanizată. 6) Prăjitura englezilor -”Orașul Regilor”, capitala statului Peru din America de Sud, situat în apropierea Oceanului Pacific, cu Catedrala Cuzco, Universitatea Națională San Marcos sau Sanctuarul Las Nazarenas - Miez de caju! 7) Ofițer sau comandant în armata otomană - Capitala statului Zimbabwe, numită până în anul 1982 Salisbury, situată pe un platou la 1.483 m altitudine, cu Parcul de sculptură Chapungu, Alexandra Park sau Mukuvisi Woodlands. 8) La Harare și la Caracas! - “Cetatea eternă”, capitala Italiei, cu o veche istorie relevată de Colosseum, Columna lui Traian, Panteonul sau Circus Maximus. Este totuși un oraș modern cu un centru renascentist și baroc în esența sa. Are în centru enclava Vatican, teritoriu suveran al Sfântului Scaun - Fosta capitală temporară a Yemenului până în anul 2015, cu Templul Zoroastrian, Fortul Sira, Little Ben, muzee și moschee. Este considerat locul de naștere al fiilor lui Adam, Cain și Abel. 9) Capitala Republicii Cuba, cea mai mare zonă metropolitană din Caraibe, fondată de spanioli în secolul al

XVI-lea, cu Castelul El Morro, Fortăreața San Carlos de la Cabana sau Statuia lui Iisus înaltă de 20 m - Imnuri. 10) Croncan - Capitala Azerbaidjanului, situată la 28 m sub nivelul mării, noul oraș având o arhitectură beaux-arts interesantă - Periferii la Rawalpindi! 11) Capitala Turciei, situată în Podișul Anatoliei, cu numeroase moschee, muzee și Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk - Capitala statului Senegal, pe coasta occidentală a Africii, la Oceanul Atlantic. Punctele de atracție sunt: Piața Kermel, Insula Goree, fostă piață de sclavi sau Marea Moschee. 12) Capitala Republicii Dominicane, prima capitală americană după colonizarea lumii noi, fondată de spanioli în anul 1496 (2 cuv.)

VERTICAL: 1) Capitala statului Togo, situată pe coasta Atlanticului, cu biserici creștine, temple și moschee - Capitala Venezuelei, fondată de spanioli în 1567 în apropierea Mării Caraibilor, la o altitudine de 900 m, remarcată printr-o ridicată rată a criminalității. 2) “Inspectoratul pentru Situații de Urgență” (siglă) - Sediul de facto al guvernului Țărilor de Jos și reședința regală a statului, deși capitala este Amsterdam - Populație indigenă din sudul Argentinei și Peru. 3) Capitala statului Bangladesh (în noua ortografie bengali), situată în apropierea Râului Sfânt Gange, cu Fortul Lalbagh, Muzeul Ahsan Manzil, palate, muzee și moschee - “Human Resources Knowledge Network” (acronim). 4) Capitala statului Samoa, singurul oraș situat pe Insula Upolu, cu Muzeul Vailima, fosta locuință a scriitorului scoțian Robert Louis Stevenson - Capitala Regatului Maroc, fondat în secolul al XII-lea, cu Moscheea Kasbah, Turnul Hassan sau Muzeul Oudaias, cu minunatele grădini ale andaluzilor. 5) Capitala de facto a Elveției, cu clădiri tipice de culoare verde, Turnul medieval, Catedrala gotică Münster sau Grădina de trandafiri Rosengarten - Localitate în Norvegia - La ieșirea din Cairo! 6) Stau în fort! - Capitala Pakistanului, construită în anii 1960, oraș care îmbină modernismul cu vechile tradiții islamice, cel mai elocvent exemplu fiind Moscheea Faisal. 7) Localitate în Nepal - Capitala Albaniei, fondată în 1614, în care se remarcă Piața Skanderberg, Piața Maica Tereza, Castelul Petrela sau Turnul cu ceas. 8) Ieșirea din Caracas! - Intrarea în Madrid - “Arya Khajano Devi Mahavidyalaya” (acronim). 9) Puse în mapă! - Regiune în Tanzania cu capitala la Musoma, în care se găsește Parcul Național Serengeti - “Uniunea Astronomică Internațională” (acronim). 10) Capitala Nigeriei, ridicată după 1980, cu monolitul uriaș Juma Rock, Millenium Park sau Lacul Padam - Numele capitalei Japoniei, Tokyo, până în anul 1868 - King Novik. 11) Oraș în India, sacru pentru adepții religiei Sikh, supranumit “Pasărea de fier a Asiei”, datorită industriei de mașini - Localitate în Iran. 12) Capitala colonială a Braziliei din 1763 și a Braziliei între 1822 și 1960, situată pe coasta Atlanticului, faimoasă pentru plajele Copacabana și Ipanema, statuia lui Iisus de pe Muntele Corcovado și unul din cele mai mari carnavaluri din lume (3 cuv.).

Dicționar. ABAI, MUDIR, CAKE, AGA, ONA, HOV, NUM, EDO, BATALA, EDRAG.

Dezlegarea careului “Sfinți creștini”, apărut în 27 decembrie 2022: PAVEL, IACOB, ALEXIE, NA, R, RENAN, MARIA, ANE, TIT, LVN, SARA, S, CIOC, C, ABRAHAM, O, HA, ELIZA, DV, EMIL, AI, CEE, VIU, I, IRINA, ANDREI, IOAN, AA, DUMITRU.

Gh. Huza

Lasă un comentariu