2023 - Anul tinerilor fermieri?

Distribuie pe:

Fermierii români în vârstă de peste 65 de ani reprezintă totalul agricultorilor din România. Din păcate, circa 60% dintre tinerii fermieri români, care au beneficiat de fonduri europene prin PNDR 2014-2020, au abandonat investițiile, a anunțat, în luna februarie 2022, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, din cauza condițiilor greu de îndeplinit, asumate de tineri în planurile lor de afaceri, mai ales a documentației stufoase pentru a întruni punctajul eligibil. La începutul lunii decembrie 2022, Comitetul Director al ACA Mureș, având în vedere că cei mai mulți tineri au accesat fonduri europene în domeniul apicol, a dezbătut prevederile Planului Național Strategic, 2023-2027, transmis Comisiei Europene pe data de 18 octombrie 2022. De reținut că, sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri crește la 70.000 euro/fermier, în perioada 2023-2027, se arată în PNS.

Vor avea prioritate Planurile de afaceri ale tinerilor cu un nivel de calificare superior, care au în vedere realizarea comasării, prin preluarea de exploatații, deținerea în proprietate a exploatație, promovarea unor tehnologii și tehnici de producție moderne, cu impact redus asupra mediului, gestionarea adecvată a resurselor, instalarea fermierilor în zona montană. Vor beneficia de fonduri nerambursabile, prin măsură de instalare a tinerilor fermieri, 3.580 de tineri fermieri prin PNS 2023-2027, potrivit Documentului elaborat de Minsterul Agriculturii și trimis Comisiei Europene. Pentru informații privind modalitățile de accesare, tinerii fermieri mureșeni pot apela direct la sediul AFIR Tg. Mureș, str. Aleea Carpați. Dacă Asociația Crescătorilor de Albine din România, filiala Mureș, cea mai veche Asociație profesională din județ, cu o vechime de 65 de ani, s-a implicat direct în oferirea de informații tinerilor care înființează exploatații apicole, prin organizarea de cursuri de calificare autorizate, simpozioane și dezbateri, cu excepția Asociației Fermierilor Maghiari, nicio altă formă asociativă nu se implică. Să recunoaștem că valorificarea producției agricole reprezintă cea mai dificilă problemă pentru fermieri. În județul Mureș, un județ cu potențial agricol imens, există doar câteva cooperative de profil. Nu numai exploatațiile apicole pot deveni atractive pentru tinerii fermieri, există și alte domenii agricole interesante pentru ei. De pildă, înființarea unei plantații cu arbuști fructiferi, creșterea iepurilor de casă, creșterea prepelițelor, legumicultura superintensivă, înființarea de pepiniere, consultanță agricolă, ciupercării, creșterea viermilor de mătase, și alte, și alte activități în miniferme. Pentru a reuși în afaceri, tinerii au nevoie în primul rând de informații corecte și la zi, oferite de liceele și școlile profesionale agricole și facultăți de profil; acces facil asupra proprietății terenului, facilități la impozitare și stabilirea succesiunii; măsuri de finanțare reale acordate la instalarea tinerilor în fermă; (am tot căutat în județul Mureș, un tânăr fermier care să fi beneficiat de un ajutor real la instalarea în fermă, dar nu am găsit); acces la credite avantajoase pe o perioadă îndelungată pentru tinerii fermieri; înființarea de organizații profesionale care să contribuie la oferirea de informații de specialitate utile și de formare profesională, pentru dezvoltarea de abilități anteprenoriale; forță de muncă disponibilă și calificată; investiții în noi tehnologi care să reducă volumul de muncă. Aceste precizări, dacă vor fi aplicate, vor reuși să facă din anul 2023 un an al tinerilor fermieri!

La Mulți Ani, cu sănătate, belșug și prosperitate pentru fermierii mureșeni și pentru cititorii cotidianului Cuvântul liber!

Vasile Bota

Lasă un comentariu