Lumea a întâmpinat 2023 cu speranță

Distribuie pe:

Lumea a întâmpinat 2023 cu mulțimi de oameni în piețe precum Times Square din New York, focuri de artificii înălțate deasupra capitalelor europene, dar și cu speranța încheierii războiului din Ucraina și a revenirii la o normalitate post-COVID-19 în Asia, transmite Reuters. A fost un an marcat de conflictul din Ucraina, stres economic și efectele încălzirii globale. Dar a fost și un an cu un Campionat Mondial de fotbal spectaculos, schimbări tehnologice rapide și demersuri pentru a face față provocărilor climatice.

Times Square, epicentrul Revelionului din SUA

După ce Asia, Africa și Europa au intrat în 2023, New York a petrecut Revelionul în maniera consacrată, mii de persoane înghesuindu-se în ploaie torențială și așteptând ore în șir căderea globului care marchează Anul Nou în Times Square. O sferă de 3,7 metri alcătuită din panouri triunghiulare de cristal Waterford a alunecat pe un stâlp de pe o clădire de 25 de etaje pentru a marca trecerea în 2023.

Restricții și explozii în Ucraina

Pentru Ucraina, nu pare să se întrevadă un final al luptelor începute după ce Rusia a invadat această țară, în februarie. La Kiev și în alte regiuni din Ucraina s-au auzit numeroase explozii, iar sirenele au vuit în toată țara la primele ore ale Anului Nou.

Interdicțiile după lăsarea serii au rămas în vigoare la nivel național, făcând imposibilă celebrarea începutului anului 2023 în multe spații publice. La Kiev, însă, mai multe persoane s-au adunat lângă pomul de Crăciun din centrul orașului la apropiere de miezul nopții. “Nu renunțăm.

N-au putut să ne strice sărbătorile”, a declarat Iarina, în vârstă de 36 de ani, care sărbătorea alături de soțul ei cu beteală și luminițe.

Festivitățile din Moscova au fost tăcute

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat, în mesajul său de Anul Nou, că “corectitudinea morală și istorică” este “de partea” Rusiei. Festivitățile de la Moscova au fost tăcute, fără artificiile obișnuite din Piața Roșie. “Nu ar trebui să se pretindă că nu se întâmplă nimic - oamenii noștri mor (în Ucraina)”, a spus Ielena Popova, în vârstă de 68 de ani.

London Eye”, colorată în albastru și galben, din solidaritate cu Ucraina

Roata “London Eye” din Londra a fost colorată în albastru și galben în semn de solidaritate cu Ucraina în timp ce capitala Marii Britanii a fost luminată de focuri de artificii la miezul nopții. Sărbătoarea, pe care primarul Londrei a promovat-o drept cea mai mare din Europa, a adus un omagiu regretatei regine Elisabeta a II-a, care a decedat în septembrie, dar și echipei de fotbal a Angliei și evenimentului LGBTQ Pride care a aniversat 50 de ani în 2022.

Artificii în Atena, Berlin, Paris, Praga. Olandezii au anulat artificiile din cauza vremii

În alte regiuni ale Europei, focuri de artificii au explodat deasupra Partenonului din Atena, a Porții Brandenburg din Berlin și a Arcului de Triumf din Paris. Pe bulevardul Champs-Elysees, mulțimea a urmărit primele focuri de artificii de Anul Nou organizate în capitala Franței după anul 2019.

Capitala Cehiei, Praga, s-a numărat printre locurile care nu au organizat un foc de artificii din motive economice. “Organizarea sărbătorilor nu părea potrivită”, a purtătorul de cuvânt al primăriei, Vit Hofman.

Olandezii au salutat începutul anului cu dezamăgire, spectacolele de artificii planificate în marile orașe fiind anulate din cauza vântului puternic și a ploii, relatează Xinhua.

Croația a salutat Anul Nou cu sentimente mixte intrarea țării în spațiul Schengen și în zona euro, cu teama de o creștere a prețurilor, dar perspective turistice mai bune.

În fața Puerta del Sol din Madrid, mii de oameni au mâncat 12 boabe struguri pentru a marca ultimele 12 secunde din 2022, o tradiție respectată de majoritatea spaniolilor.

Petreceri estompate de COVID-19 în China

În China, restricțiile riguroase asociate COVID-19 au fost ridicate abia în decembrie, când guvernul a făcut o trecere bruscă de la potica sa “zero-COVID”, o schimbare care a dus la creșterea numărului de cazuri de infectare. În timp ce numărul oficial al deceselor din China nu pare să crească, compania britanică specializată Airfinity a estimat săptămâna trecută că aproximativ 9.000 de persoane din țară mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19.

În Coreea de Sud, zeci de mii de persoane s-au adunat în centrul orașului Seul pentru a auzi cele 33 de bătăi ale clopotului Bosingak cu înălțimea de peste trei metri, conform DPA.

Anterior, în Taiwan, focuri de artificii au fost declanșate de pe clădirea emblematică de pe insulă, Taipei 101, una dintre cele mai înalte din lume.

2 milioane de oameni pe străzile din Rio de Janeiro

La Rio de Janeiro, două milioane de persoane au fost așteptate la celebra petrecere de Revelion de pe plaja Copacabana, fără restricții pentru prima dată după debutul pandemiei, potrivit AFP. “Sperăm la un nou guvern care să fie mai preocupat de sănătatea oamenilor”, a declarat Ana

Carolina Rodrigues, îmbrăcată în alb conform tradiției de Anul Nou de la Rio de Janeiro, în contextul în care președintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, urmează să depună jurământul ca șef al statului.

Lasă un comentariu