Ne-a părăsit marele actor Mitică Popescu!

Distribuie pe:

Marele actor Mitică Popescu s-a stins din viață, la 3 ianuarie 2023, la Spitalul Elias, au confirmat pentru Agerpres surse medicale. Potrivit surselor, actorul avea probleme cardiace, dar și alte comorbidități.

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la București. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București. A urcat pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara, dar a jucat și la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, conform site-ului cinemagia.ro.

A debutat la Teatrul Mic din București, în 1973, în piesa “Philadelphia ești a mea” de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul “Matca” de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriță Leopoldina Bălănuță, care i-a fost soție din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepție în piesele de teatru “Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), “Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), “Maestrul și Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), “Niște țărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), “O femeie drăguță cu o floare și ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoș Galgoțiu), “Pescărușul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), “Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), “Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), “Școala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), “Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), “Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), “Alex și Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ștefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau “Colonia îngerilor” de Ștefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoșilă din filmul “Moromeții”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu. Un alt rol de referință este cel din filmul “Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului “Niște țărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat. Filmografia sa mai include roluri în filme precum “Stejar, extremă urgență” (regia Dinu Cocea, 1973), “Mere roșii” (regia Alexandru Tatos, 1976), “De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), “Înghițitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), “Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), “Căsătorie cu repetiție” (regia Virgil Calotescu, 1985), “Secretul armei... secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Șerban Marinescu, 1993), “Dulcea saună a morții” (regia Andrei Blaier, 2003), “Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), “Ticăloșii” (regia Șerban Marinescu, 2007) sau “Umilință” (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com.

Marele actor a fost foarte apreciat pe micul ecran, fiind prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea “D'ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediție a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului București pentru artă și cultură, secțiunea “Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Național de Operetă “Ion Dacian” din Capitală. Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.

Lasă un comentariu