UE recomandă “cu tărie” testarea Covid a cetățenilor chinezi, înainte de a intra în Europa

Distribuie pe:

Statele europene recomandă “cu tărie”, impunerea de noi restricții pentru pasagerii din China, pe fondul temerilor cu privire la o creștere a numărului cazurilor de Covid.

Pasagerii care pleacă din China vor trebui, probabil, să prezinte un test Covid negativ înainte de a părăsi țara dacă au ca destinație una dintre cele 27 de țări ale UE. De asemenea, este probabil să li se ceară să poarte măști faciale în timpul zborurilor și să fie supuși unor teste aleatorii la sosire.

“Statele membre au convenit asupra unei abordări unitare, coordonate, de precauție, luând în considerare evoluția Covid-19 din China”, se arată într-o declarație publicată miercuri, în urma unei întâlniri a oficialilor UE.

Politica de sănătate este sub juruisdicția guvernelor naționale, astfel că rămâne la latitudinea autorităților să decidă dacă vor urma recomandările UE. Mai multe state din cadrul Uniunii și-au intensificat deja măsurile de protecție împotriva potențialelor noi cazuri din China.

Oficialii chinezi au criticat vehement această inițiativă și au amenințat că vor lua contramăsuri, pe bază de reciprocitate. În prezent, China cere vizitatorilor străini să prezinte un test Covid-19 negativ înainte de a intra în țară și să intre în carantină timp de opt zile de la sosire. Beijingul intenționează să elimine condiția izolării, în weekendul viitor, dar va continua să ceară dovada testelor negative Covid-19 de la vizitatorii din străinătate.

Statele Unite, India, Regatul Unit, Japonia și Australia au anunțat măsuri mai dure pentru pasagerii din China, în încercarea de a preveni o creștere a cazurilor de Covid. Italia a fost printre state din UE care a luat măsuri. după ce Beijingul a renunțt, brusc, la restricțiile stricte din timpul pandemiei.

Săptămâna trecută, autoritățile din Italia, una cele mai afectate țări din Europa, a dispus testarea obligatorie a turiștilor chinezi, după ce Franța și Spania adoptaseră poziții similare.

Cea mai recentă mișcare a Comisiei Europene are ca scop coordonarea și armonizarea reglementărilor privind gestionarea pandemiei, în întreaga regiune europeană.

La sfârșitul lunii decembrie, Beijingul a declarat că va fi reluată eliberarea de vize de călătorie în străinătate pentru cetățenii chinezi și că turiștii care sosesc în China nu vor mai fi nevoiți să intre în carantină.

Cu toate acestea, începând din noiembrie 2022, China se confruntă cu o creștere semnificativă a infecțiilor cu Covid și există îngrijorări cu privire la nivelul de imunizare în rândul populației. Țara dispune de 9 vaccinuri realizate pe plan intern, potrivit Reuters, dar acestea nu au fost actualizate pentru varianta Omicron, considerată extrem de infecțioasă.

Autoritățile europene s-au oferit să trimită vaccinuri în China, dar Beijingul nu a răspuns încă, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Întrebat despre oferta Europei de a furniza vaccinuri împotriva Covid-19, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Mao Ning a răspuns: “China a stabilit cele mai mari linii de producție din lume de vaccinuri împotriva Covid-19, cu o capacitate anuală de producție de peste 7 miliarde de doze și o producție anuală de peste 5,5. miliarde de doze, care răspund nevoilor de a se asigura că toate persoanele eligibile pentru vaccinare au acces la vaccinurile Covid”.

“Situația Covid din China este previzibilă și sub control”, a adăugat ea. (sursa - cnbc.com)

De menționat că România nu figurează pe lista țărilor care impun restricții pasagerilor chinezi, la sosirea lor în țara noastră, iar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor apreciază că, deocamdată, controalele preconizate nu se justifică, deoarece variantele care circulă în China circulă, deja, și în UE.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu