Borda Petru - o viață dedicată agriculturii, cu toate componentele ei

Distribuie pe:

S-a născut la data de 18 noiembrie 1936, în Beica de Sus, sat în care își petrece și copilăria.

Școală primară o face în satul natal, Beica de Sus, avându-l ca învățător pe Nicolae Șipoș, promovat mai târziu Ministru al Învățământului. După gimnaziu, pe care l-a urmat în localitatea Gurghiu, susține un examen de admitere la Liceul Pedagogic din Târgu-Mureș, unde reușește, dar îndemnat de fostul său învățător de la ciclul primar, se transferă la Liceul Agricol din Târgu-Mureș.

Ca urmare a unor întâmplări ștrengărești, împreună cu un văr de al său, Mircea Borda, și consăteanul Ioan Borda al Casirului, s-au retras chiar în ultimul an de la Școala Agricolă din Târgu-Mureș. Petru Borda rămâne acasă la muncile din gospodăria familiei până în anul 1956, când este încorporat în armată, la arma aviație. După eliberare, continuă munca tot în gospodăria familiei până în anul 1960, când începe practic procesul de formare profesională prin studii teoretice și activități practice despre care putem spune că durează de prin anul 1960 până în anul 1967.

În cariera de agricultor a domnului Petru Borda se pot distinge trei etape distincte și bine conturate. Astfel, între anii 1960-1961, funcționează ca agent agricol la Sfatul Popular din Cașva, județul Mureș, cu probleme de evidență agricolă. Timp de un an, cât a funcționat în calitate de agent agricol la Cașva, a fost găzduit la rudele noastre, mătușa Mariție și unchiul Florea.

După orele de serviciu, participa alături de membrii acestei familii la executarea diferitelor lucrări agricole de sezon, iar vinerea, după-masa se îndrepta prin pădurea Mociar spre părinții și frații de la Beica, unde îl așteptau alte activități cu caracter agricol și gospodăresc.

Cu siguranță că, în mintea acelui tânăr au încolțit tot felul de gânduri referitoare la slabele perspective pe care le avea dacă rămânea în acea localitate. Astfel, a luat hotărârea de a părăsi acel post, îndreptându-se spre o unitate agricolă cu potențial economic și cu perspective reale de dezvoltare pentru acele vremuri: Gospodăria Agricolă de Stat Gornești - Mureș.

La această unitate economică este angajat din anul 1961, ca ajutor de brigadier și brigadier. Nu după mult timp a fost remarcat, datorită înclinațiilor sale spre munca de organizare și conducere. Ca urmare, a fost ales și propus pentru a urma o Școală tehnică de maiștri agricoli, tot la Târgu-Mureș. După trei ani de studii, respectiv 1964, obține calificarea de maistru agricol, calitate în care funcționează până în anul 1967.

Din anul 1967, ca urmare a unui proces de reorganizare a agriculturii, Gospodăria Agricolă de Stat Gornești se transformă și se unifică cu întreprinderea Agricolă de Stat Reghin. Urmează o vreme de stabilitate în activitatea profesională a domnului Petru Borda, vreme în care își valorifică învățătura primită și experiența dobândită treptat. Concomitent își completează studiile, urmând cursurile unui liceu de cultură generală din Reghin, cursuri fără frecvență, cu examene de diferență la limbile străine, întrucât celelalte materii erau recunoscute.

Între timp, o cunoaște pe Lenuța, care lucra în învățământ în calitate de educatoare, cu care se căsătorește și cu care vor avea doi copii, pe Corina și Caius.

Perioada cuprinsă între anii 1967 și anul 1980, este vremea când Petru Borda își desfășoară activitatea la întreprinderea Agricolă de Stat Reghin, Complexul Zootehnic Mociar, cu atribuții și responsabilități foarte însemnate, fiind vorba de producția agricolă și vegetală animalieră.

În anul 1975, este avansat tehnician principal cu responsabilități de șef de fermă, activitate desfășurată până în anul 1980, când, la conducerea fermei urmează chiar unuia dintre tinerii pregătiți de domnul Petru Borda.

În calitate de șef de fermă la zootehnie s-a ocupat de asigurarea bazei furajere, prin cultura mare porumb, grâu, sfeclă, ovăz și alte cereale, apoi urmărea întregul proces de producție care era foarte complex, mergând de la cultura cerealelor și plante furajere, până la activitatea propriu-zisă de creștere a animalelor.

La această fermă a avut în subordine ingineri stagiari la a căror formare a contribuit din plin, împărtășindu-le toate tainele agriculturii și ale fermei la conducerea căreia se afla și pe care o cunoștea atât de bine.

A doua etapă din activitatea profesională a domnului Petru Borda se desfășoară la Ferma pomiviticolă Nr. 3, din apropierea orașului Reghin, activitate ce avea ca finalitate producția pomicolă.

La această fermă, lucrurile s-au schimbat în totalitate, în sensul că activitatea ce urma să se desfășoare era total diferită. Producția pomicolă începea cu pregătirea terenului pentru plantarea pomilor fructiferi, întreținerea livezilor și predarea la stat a producției de fructe.

Cu siguranță că la împlinirea profesională a subiectului nostru au contribuit și numeroasele cursuri și activități de perfecționare, schimburi de experiență la care a participat împreună cu colegii săi la alte unități economice din țară, în special în localitatea Crevedia, lângă București.

La Ferma pomiviticolă Nr. 3 rămâne până în anul 2000, când își încetează activitatea prin pensionare. Iată o persoană care și-a închinat întreaga viață agriculturii. Dar această activitate nu a încetat odată cu pensionarea, deoarece domnul Petru Borda, fiind în putere, și-a continuat acțiunea de valorificare a experienței dobândite. În microferma proprietate personală, constituită ca urmare a unei frumoase experiențe de organizator și conducător a activității din diverse sectoare ale agriculturii, are de toate: pomi fructiferi, o superbă grădină de zarzavaturi și vie. Această microferma o întreține împreună cu soția, Lenuța, și Caius care i-au fost mereu aproape, ca de altfel și fiica Corina împreună cu soțul ei Ovidiu.

Prof. Dumitru Borda

Lasă un comentariu