Ce nu știam despre vise

Distribuie pe:

Fie că ni le amintim sau nu, că ne sperie sau ne fac plăcere, visele fac parte din viața noastră. Iată câteva aspecte pe care probabil nu le știați despre vise, inventariate de www.informal.ro.

1. Uităm 90 la sută din vise

În 5 minute de la trezire, jumătate din visele noastre sunt uitate. În 10 minute, 90 la sută dispar.

2. Și nevăzătorii visează

Oamenii ce-și pierd vederea după naștere pot vedea imagini în visele lor. Cei ce se nasc fără vedere nu văd imagini în visele lor, dar par la fel de reale toate celelalte simțuri: sunetul, mirosul, simțul tactil și emoțiile.

3. Cu toții visăm

Dacă credeți că nu visați, vă înșelați! Doar vă uitați visele. Orice ființă umană visează (excepție fac doar cazurile extreme de tulburări psihologice).

4. În vise noi nu vedem decât fețe cunoscute

Mintea noastră nu inventează fețe, în vise vedem fețe adevărate de oameni pe care i-am văzut în timpul vieții, dar nu știm sau nu ne amintim că le-am văzut. Cu toții vedem sute de mii de fețe de-a lungul vieții, așa că avem o rezervă fără sfârșit de caractere pentru creierul nostru, care le folosește în timpul viselor.

5. Nu toată lumea visează în culori

Un procent de 12 la sută visează numai în alb și negru. Restul visează color. Studii ce s-au desfășurat din 1915 până în 1950 susțin că majoritatea viselor erau în alb și negru, dar aceste rezultate au început să se schimbe cu anii '60. Astăzi, doar 4,4 la sută din visele celor sub 25 de ani sunt în alb și negru. Studii recente sugerează că aceste schimbări pot fi corelate cu trecerea la televiziune, filme și media color.

6. Visele sunt simbolice

Dacă visați despre anumite subiecte trebuie să știți că adesea nu este vorba exact despre ele. Visele vorbesc într-un mod extrem de simbolic. Orice simbol ați crede că a fost ales în visul vostru, cel mai adesea nu despre el e vorba în visele voastre.

7. Emoții

Cea mai comună emoție experimentată în vis este anxietatea. Emoțiile negative sunt mai întâlnite în vis decât cele pozitive.

8. Visele recurente

În timp ce conținutul celor mai multe vise este întâlnit numai o dată, cei mai mulți dintre noi experimentăm visele cu repetiție sau vise a căror poveste se repetă în alte momente ale somnului. Până la 70 la sută dintre femei și 65 la sută dintre bărbați au vise ce se repetă.

9. Și animalele visează

Studii făcute pe animale diferite au arătat aceleași activități cerebrale în timpul somnului ca și la oameni.

10. Senzația de paralizie a corpului

Somnul REM (Rapid eye movement - mișcare rapidă a ochilor) este un stagiu normal al somnului caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor. Somnul REM în cazul adulților ocupă cam 20-25 la sută din totalul somnului, circa 90-120 de minute într-o noapte de somn. În timpul somnului REM corpul este paralizat (se află într-o atonie musculară) de un soi de mecanism al creierului nostru pentru a preveni mișcările ce apar în somn.

11. Integrarea visului

Mintea noastră interpretează stimulii externi cu care simțurile noastre sunt bombardate când dormim și le fac parte a visului nostru. Asta înseamna ca uneori, în visul nostru, auzim un sunet din viața reală și îl integram în el într-un fel. De exemplu visăm că suntem la concert în timp ce în altă cameră cineva din familie cântă la o chitară.

12. Femeile și bărbații visează diferit

Bărbații tind sa viseze mai mult despre alți bărbați. Circa 70 la sută din personajele visului unui bărbat sunt alți bărbați. Pe de altă parte, visul unei femei conține un număr aproape egal de femei și bărbați. Altfel, bărbații în general au mai multe emoții agresive în visele lor decât femeile.

13. Visele precognitive

Rezultate ale mai multor studii efectuate pe un număr mare de oameni indică faptul că între 18 la sută și 38 la sută dintre ei au experimentat cel puțin un vis precognitiv, iar 70 la sută au avut un déjà vu. Procentul celor ce cred că visele precognitive sunt posibile este chiar mai mare, undeva între 63 la sută și 98 la sută. https://www.viata-libera.ro/

Lasă un comentariu