Superlative geografice

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Stâncă în Golful francez Saint Malo din Marea Mânecii ocupată de o mănăstire fortificată, locul unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomenul de flux și reflux pe Glob; în timpul fluxului devine insulă, iar în timpul refluxului peninsulă (Mount; 2 cuv.). 2) Singura țară din Asia de sud-est fără ieșire la mare, având capitala la Vientiane - Mare din Oceanul Arctic, aparținând Rusiei, una din cele mai reci mări ale lumii. 3) Țară europeană, cea care a avut prima înregistrare statistică din lume a producției de petrol (1857) - “Investors In People” (acronim). 4) Lac în statul american Minnesota - Mare care înconjoară Insulele Moluce din Indonezia; este marea cu cel mai adânc bazin antarc din lume, cu o adâncime de peste 5,2 km. 5) Ieșirea din Sanaa! - Cel mai mare deșert uscat din lume; cu cei 9.400.000 kmp ocupă o mare parte a continentului african. 6) Codul Aeroportului Asheboro, Carolina de Nord, SUA - Cel mai populat stat din lume, cu capitala la Beijing, situat în Asia. 7) Codul Aeroportului Vasgar, Insulele Feroe - La intrarea în Qatar! - Frig la poli! 8) Cea mai mică țară insulară din lume, cea mai mică republică independentă și singurul stat din lume fără capitală, situată în Micronezia din Pacificul de Sud - Atol în Insulele Maldive din Oceanul Pacific, unul din puținele locuri în care se adună rechinii-balenă pentru a se împerechea. 9) Denumirea sub care sunt cunoscuți oamenii din rasa negroidă, reprezentând 80% din populația continentului african - Denumirea italiană a celui mai lung fluviu din Italia - Periferii la Rouen! 10) “Delta Regional Authority” (acronim) - Podiș din Asia la nord est de Munții Himalaya, regiunea populată aflată la cea mai mare altitudine din lume, 4.900 m. 11) Cel mai vechi și mai complex Parc Național din SUA și parcul național cu cele mai multe gheizere din lume.

VERTICAL: 1) Țară din Asia de est cu capitala Damasc, cea mai veche capitală populată permanent de pe Glob - Fenomenal golf canadian la Oceanul Atlantic, locul cu cele mai mari maree din lume (16 m). 2) Orașul din statul american Nebraska în care se găsește Grădina Zoologică Henry Doorly, grădina cu cea mai mare pădure tropicală internă, cel mai mare deșert intern și cel mai mare dom geodezic din lume (13 etaje) - Cele mai mari diviziuni ale timpului geologic. 3) Gen de fluturi din familia Hesperidae - Cel mai mare golf din lume (2.600.000 kmp), situat în nord-estul Oceanului Indian. 4) Codul Aeroportului Narita, Japonia - Munte în statul american Washington - Suprafață în Sahara! 5) Groapă în Pacificul de sud, pe fundul căreia a fost descoperit cel mai înalt munte submarin, 8.325 m, cu vârful la 395 m sub nivelul mării - Capitala Ecuadorului, singura capitală situată pe Ecuator și singura capitală amenințată de un vulcan activ, Pichincha. 6) “Micro-Star International” (acronim) - “Heavy Counter Assault Rifle” (acronim) - Ian Wright. 7) Localitate în Nigeria - “Ultra Paternakan Bandung Selatan” (acronim). 8) Periferii la Cork! - Numele romanizat al Munților Rif, situați în sudul Marocului, regiunea cea mai bogată în precipitații din această țară - “Occupational English Test” (acronim). 9) Cea mai mică și mai sudică provincie a Chinei; insula omonimă este cea mai mare și mai populată insulă a Chinei - Intrarea în Tonga! 10) “European Researche Infrastructure Development” (acronim) - Depresiune geodezică în Cornul Africii, în apropierea Marelui Rift African, singurul loc de pe planetă în care se poate studia la zi deriva continentelor. 11) Capitala Boliviei, situată la cea mai mare altitudine, 3.800 m (2 cuv.) - Fluviul de pe subcontinentul indian, care formează cea mai mare deltă din lume (105.040 kmp); în deltă se găsește cea mai mare pădure de mangrove de pe Terra.

Dicționar: IMA, HBI, FAE, BAA, ILMA, NAA, ABAH, ARIF.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Capitalele lumii”, apărut în 3 ianuarie 2023: LISABONA, ABR, OB, PERU, ABAI, MUDIR, MAPUTO, E, HANI, S, JAD, HA, AST, MALE, CAKE, LIMA, AJ, AGA, HARARE, A, RA, ROMA, ADEN, A, HAVANA, ODE, CORB, BAKU, RI, ANKARA, DAKAR, SANTODOMINIGO.

Lasă un comentariu