Azomureș așteaptă, în continuare, “vești bune” pentru reluarea producției - între timp, pe platforma combinatului, angajații merg la lucru și ambalează îngrășăminte aduse din import -

Distribuie pe:

Conducerea Azomureș SA așteaptă, în continuare, ieftinirea gazului metan sau o soluție din partea Guvernului pentru a relua producția de îngrășăminte chimice, oprită anul trecut. Vă reamintim că în cursul anului 2022, combinatul chimic din Târgu Mureș a produs îngrășăminte timp de mai puțin de trei luni. Ieri, purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a declarat pentru “Cuvântul liber” că “urmărim evoluția prețului la gaz metan, facem analize, există un dialog cu cei din Guvern”. Referindu-se la situația angajaților combinatului, acesta a mai precizat că, în continuare, peste 200 de salariați se află în șomaj tehnic, restul continuând activitatea și fiind plătiți. “Angajații care nu sunt în șomaj tehnic vin în continuare la lucru. Se efectuează lucrări de întreținere, reparații, se face curățenie. Totodată avem activitate pe liniile de ambalare. Am importat îngrășăminte chimice pe care le ambalăm și le distribuim. Așteptăm vești bune”, ne-a declarat Ovidiu Maior.

Anul trecut, în cursul lunii octombrie, fostul director general al Azomureș, Harri Kiiski, în prezent consilier al noului CEO, Josh Zacharias, a declarat că pentru a-și relua activitatea, combinatul chimic din Târgu Mureș ar avea nevoie să cumpere gazul natural la mai mult de jumătate din prețul actual. “În prezent, este foarte dificil să închei contracte de aprovizionare cu gaze pe termen lung. Nimeni nu vrea să-și asume riscul de preț. S-a schimbat și comportamentul pieței. Nu mai primim oferte pentru cantități mari, așa cum avem noi nevoie, ne trebuie 28.000 MWh pe zi când funcționăm la capacitate completă. La prețurile actuale ale îngrășămintelor, gazele ar trebui să coste sub 90 euro/MWh. Astăzi TTF-ul (prețul de referință de pe hub-ul olandez Title Transfer Facility - n.r.) era la 200 euro/MWh”, declara la acea dată reprezentantul Azomureș.

Și angajații combinatului au solicitat, în repetate rânduri, prin vocea liderilor de sindicat sprijinul Guvernului pentru reluarea producției. Președintele Sindicatului Alternativa 2002 din Azomureș, Dumitru Boantă, a declarat, cu ocazia protestului anti-sărăcie organizat în Târgu Mureș de CNSLR Frăția la finalul lunii octombrie 2022, că angajații combinatului așteaptă ca discuțiile de la nivel ministerial să se încheie cu succes. “Noi, salariații din Azomureș, solicităm Guvernului să se aplece asupra problemei Azomureșului. Să identifice o soluție încât să ne reluăm activitatea de producție și astfel 30% din industria din județ să fie salvată. Pe lângă industrie să fie salvați și salariații și să fie salvată și agricultura românească, să avem siguranță alimentară. Încă o dată, de aici le solicităm guvernanților să depună toate eforturile, altfel ne îndreptăm către închiderea totală”, a declarat Dumitru Boantă.

Azomureș este singurul producător de uree granulată din Sud-Estul Europei și singurul producător de îngrășăminte complexe de tip NPK din România. Combinatul din Târgu Mureș produce 1,6 milioane de tone de fertilizanți pe an, dintre care 1,3 milioane de tone sunt alocate fermierilor români. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu