Sovata: “Drumul Sării”, imaginea unei campanii a Uniunii Europene

Distribuie pe:

Proiectul “Drumul Sării și Arboretele de pe Sărături” din Sovata, care a devenit în urmă cu un an imaginea campaniei “EU in my Region” a Uniunii Europene, la propunerea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, atrage tot mai mulți turiști în stațiunea balneoclimaterică Sovata, a afirmat, vineri, șefa Centrului de Informare din Sovata, Daniela Bereczki.

“Proiectul «Drumul Sării și Arboretele de pe Sărături» din Sovata a devenit un loc extrem de accesat de către turiști, mai ales după ce a devenit imaginea campaniei «EU in my Region» a Uniunii Europene, lansată în luna mai 2022, la aniversarea a 147 de ani de la formarea lacului”, a declarat presei Daniela Bereczki.

Rezervația “Lacul Ursu și arboretele de pe sărături” are o suprafață de 79 de hectare, iar proiectul finanțat cu fonduri europene a pus în valoare Lacul Ursu și muntele de sare pe care crește o vegetație abundentă, un loc unic în Europa.

“Drumul Sării” are două alei de studiu în jurul lacului - aleea sării și aleea ursului - două poteci care trec prin anumite zone din aria protejată, cu panouri care descriu ce înseamnă această arie protejată. Drumul este presărat cu panouri informative despre floră și faună, cu explicații despre ce anume deosebește această regiune de altele.

Turiștii pot vizita, astfel, rezervația care cuprinde două lacuri amenajate, Ursu și Aluniș, precum și patru lacuri neamenajate, Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei, beneficiind de alei din lemn, pontoane și foișoare și de un turn belvedere, astfel încât să poată admira arboretul unic în lume, precum și lacurile saline neamenajate, fără însă a afecta în vreun fel aria protejată.

Proiectul “Drumul Sării Sovata - Reabilitare și extindere infrastructura de vizitare a rezervației naturale Lacul Ursu și arboretele de pe sărături” a fost finalizat în anul 2015, a avut o valoare totală de 7.321.191,58 lei, din care 4.720.059,54 lei au fost investiții de la Uniunea Europeană.

În paralel cu acest proiect, în zonă au mai fost implementate încă două proiecte cu finanțare europeană, care completează zona turistică, un centru de informații turistice, în valoare de circa 150.000 euro, și unul de reabilitare a unui drum forestier de 18 kilometri, în valoare de 1,45 milioane de euro, care leagă stațiunea de o serie de cabane și de pârtia de schi. (Agerpres)

Lasă un comentariu