Sighișoara: Bila de pe Turnul cu Ceas va fi deschisă după aproape 120 de ani

Distribuie pe:

Primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a anunțat, vineri, semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, în prima etapă fiind vizat acoperișul turnului, pe care se află o bilă aurită, despre care se afirmă că ar conține cronica așezării de la începuturi până în anul 1894.

“Am semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții «Restaurare Turnul cu Ceas». Se restaurează acoperișul Turnului cu Ceas, valoarea investiției este de 568.503,63 lei din bugetul local. În primă fază va fi restaurat întregul acoperiș, grinzile, tabla și, ulterior, se va coborî pe fațade. Durata de execuție este de 7 luni, conform contractului semnat. Am inițiat acest proiect anul trecut, ținând cont că ultima restaurare a Turnului cu Ceas a avut loc în anul 1894”,  a declarat, pentru Agerpres, Iulian Sîrbu.

Angajații Muzeului de Istorie din Sighișoara așteaptă cu emoție să înceapă restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, întrucât există indicii că aceasta ar conține cronica orașului care ar fi fost completată și reașezată în acest loc la restaurarea din anul 1894.

“Structura de acoperiș are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus cronica orașului, care se găsește la Arhivele Naționale din Târgu Mureș. În secolul al XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparațiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica și dacă o să o găsim, avem obligația de a pune ca într-o capsulă a timpului și evenimentele din secolul XX și XXI. Deja avem date adunate și ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraș, o serie de premii pe care le-a luat Sighișoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. După marele incendiu s-a pus prima cronică într-o bilă mare de cupru”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Sighișoara, Nicolae Teșculă.

Dacă pe edificiul construit în secolul al XIV-lea va fi găsită cronica mult așteptată, muzeografii din Sighișoara vor trebui să o actualizeze începând din 1894 până astăzi, fiindcă de atunci au avut loc numeroase evenimente care au marcat dramatic viața orașului, două războaie mondiale, exodul sașilor și inundațiile catastrofale din anii '70.

Globul de pe Turnul cu Ceas are și o legendă, în sensul că sighișorenii, atunci când l-au făcut, au vrut să fie cel mai frumos din lume, iar în acest fel i-au confecționat o bilă aurită de mari dimensiuni, care ar fi fost așezată la locul ei de un uriaș.

Deși bila pare destul de mică privită de la baza turnului, se spune că în ea ar intra 10 găleți de apă.

Turnul cu Ceas are o înălțime de 64 de metri, acoperișul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoș cu rol de giruetă astronomică, care își mișcă cu exactitate poziția în funcție de vreme, în sensul că atunci când este îndreptat spre orașul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighișoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191. (Agerpres)

Lasă un comentariu