Noutăți în despăgubirea daunelor produse de animalele sălbatice

Distribuie pe:

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Guvernul României a aprobat, în ședința din 4 ianuarie 2023, o hotărâre privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic.

Noul act normativ prevede o procedură mai operativă de constatare și de stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic culturilor agricole și silvice, animalelor domestice și autovehiculelor, precum și o modalitate mai riguroasă de stabilire a răspunderii civile.

În cazul pagubelor

Se stabilește plată directă a despăgubirilor de către gestionarii faunei cinegetice, pentru pagubele produse de vânat culturilor agricole, silvice și animalelor domestice, atunci când aceștia nu își îndeplinesc obligațiile pentru prevenirea pagubelor, și de către stat, prin structurile teritoriale de specialitate ale autorității publice centrală care răspunde de vânătoare și cele ale autorității publice centrale pentru protecția mediului (în prezent, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), în condițiile prevăzute de Legea nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare.

În situațiile în care gestionarul și-a realizat cota de recoltă pe sezonul încheiat, a asigurat hrana complementară, apa, după caz și a efectuat 3 acțiuni de îndepărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorului terenului agricol, iar proprietarul a recoltat cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului în curs, cu excepția pachetelor de agromediu, despăgubirile pentru pagubele produse se suportă de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, prin structurile teritoriale de specialitate, din bugetul aprobat cu această destinație.

În cazul rănirii sau decesului

Dacă atacurile sunt soldate cu rănirea sau decesul persoanelor fizice, modificările adoptate prevăd ca, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestora, MMAP aprobă, prin ordin de ministru, modalitatea de acordare a despăgubirilor.

Astfel, se vor acorda victimei despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, dar și veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului, daune morale, precum și sume compensatorii pentru familia decedatului, reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, până la vârsta pensionării.

În cazul accidentelor rutiere

Totodată, actul normativ prevede o procedură de constatare și stabilire a cuantumului despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, precum și pentru cazul atacurilor soldate cu rănirea sau decesul unei persoane fizice.

“Pentru menținerea echilibrului ecologic și pentru prevenirea pagubelor pe care exemplarele din speciile de faună de interes cine-getic le pot produce culturilor agricole, silvice și animalelor domestice, gestionarii faunei cinegetice și proprietarii de animale domestice trebuie să îndeplinească o serie de obligații și condiții, prevăzute în anexele nr. 3 și 4 la actul normativ”, precizează MMAP. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu