Distribuitorii europeni de medicamente contestă măsura privind suspendarea temporară a exportului unor produse

Distribuie pe:

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) contestă măsura propusă de Ministerul Sănătății privind suspendarea temporară a distribuției în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a unor medicamente antibiotice și antitermice cu administrare orală.

În contextul intensificării circulației virusului respirator sincițial (RSV) în UE/SEE și implicit a instituirii stării de alertă epidemiologică în România din data de 7 ianuarie, Ministerul Sănătății a publicat, în data de 29 decembrie 2022, proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală, a căror distribuție în afara teritoriului României se propune a fi suspendată temporar, pe o perioadă de 6 luni.

“Din analiza noastră a Canamed (Catalogul Național al prețurilor medicamentelor) reiese faptul că 5 dintre cele 13 substanțe active nu se exportă, pentru alte două substanțe active din listă nu este aprobat un preț, implicit nu se pot comercializa în România sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din listă există cel puțin 70 de preparate comerciale disponibile în România, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fără a afecta disponibilitatea acestora din România. Preparatele pe bază de ibuprofen și paracetamol nu se exportă intracomunitar din România, dimpotrivă, unele se importă paralel. În general, nu se poate vorbi despre o criză a medicamentelor atât timp cât pentru o anumită substanță activă există alternative generice disponibile în număr mare în piață”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Potrivit sursei citate, Tratatul de funcționare al UE, care permite restricțiile la export, “nu aduce nicio rezolvare a cauzelor de bază” menționate de către Ministerul Sănătății.

“ADEM consideră că măsura de suspendare a exportului este redundantă și nejustificată, creând turbulențe inutile în Piața Unică. Nu înțelegem măsura, nu înțelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exportă, nu suntem de acord cu măsura și solicităm clarificări pe această cale”, afirmă ADEM.

ADEM susține că măsura nu rezolvă problemele “deja cunoscute” care provoacă “penurii și care țin de producători” și bugete alocate medicamentelor, precum: motivele de fabricație, cererea și consumul ridicate, întârzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substanțelor active și în principal motivele comerciale cauzate de creșterea prețurilor utilităților pe fondul crizei energetice și implicit a tuturor componentelor de pe întreg lanțul de fabricație.

“România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, înregistrează un nivel extrem de ridicat al rezistenței bacteriene, iar în ultimii zece ani nu s-a reușit luarea unor măsuri care să limiteze consumul excesiv al antibioticelor, nici în ambulatoriu, nici în cadrul spitalelor. Din România s-au retras și se retrag în permanență medicamente generice, accesibile ca preț pentru populația sărăcită deja din cauza inflației foarte ridicate. Aceste aspecte reprezintă soluții reale și eficiente, în timp ce autoritățile sunt preocupate excesiv de suspendarea exportului, care nu ar reprezenta sub nicio formă un subiect dacă problemele fundamentale ale pieței farma ar fi reglate”, se mai arată în comunicatul ADEM. (Agerpres)

Lasă un comentariu