Spune-mi ce lucrezi, ca să-ți spun dacă... Divorțezi!

Distribuie pe:

Institutul American de Cercetare Socială, Economică și Sănătate (IPUMS) a dat publicității un top al profesiilor care predispun la divorț, bazat pe un studiu extins pe mai multe decenii.

Cercetătorii americani, citați de csid.ro, au avut curiozitatea să afle dacă locul de muncă al partenerilor se înscrie printre motivele de divorț, constatând că, într-adevăr, anumite meserii predispun la o despărțire mai devreme sau mai târziu.

Studiile au arătat că persoanele cu locuri de muncă stabile și mai bine plătite au un risc mai mic de a ajunge la divorț decât cei care nu câștigă atât de mulți bani. În schimb, cuplurile căsătorite care nu întâmpină dificultăți financiare prea mari au șanse mai ridicate de a rămâne împreună, întrucât partenerii își pot folosi veniturile în moduri care îi avantajează pe amândoi.

Avocații, arhitecții, farmaciștii au o stabilitate mai mare la locul de muncă și vor avea mai mulți bani pentru a-și asigura cele necesare într-o familie, pentru a-și plăti facturile, pentru vacanțe, adică tot ce presupune o viață de cuplu împlinită.

Joburile cu salarii relativ mici și program neregulat de lucru, cum ar fi barman, pot provoca o presiune financiară asupra căsătoriei. Cei cu joburi care necesită deplasări, precum însoțitorii de zbor, se pot confrunta cu stres conjugal, deoarece sunt forțați să petreacă mai mult timp departe de familie și, implicit, de partener. Și aceia care au ocupații solicitante fizic pot avea probleme în cuplu din cauza programului de lucru prelungit sau a salariilor mici.

Potrivit topului ocupațiilor care predispun la divorț realizat de experții americani, pe primul loc se situează barmanii, cu o rată de divorț de 30,1%, urmați de telemarketeri (cei care folosesc mijloacele de telecomunicație în serviciile de marketing), cu o rată de 27,5%, dansatorii sau coregrafii (27,2%), lucrătorii din serviciile de jocuri de noroc (26,6%), masorii (26,3%), însoțitorii de zbor (25,6%), îngrijitorii personali (24,7%), operatorii telefonici (24%), îngrijitorii la domiciliu (23,8%) și secretarii executivi sau asistenții administrativi (23,1%).

Pe de altă parte, profesiile celor cu căsătorii durabile sunt preoții, inginerii chimiști, medicii chirurgi, stomatologii, managerii, profesorii și militarii, aceștia înregistrând rate de divorț de sub 8%.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu