Dansul, un aliat de nădejde în menținerea sănătății

Distribuie pe:

Julie Granger, antrenor și membru al Asociației Internaționale de Științe ale Sportului, citată de csid.ro, ne asigură că dansul este benefic sănătății și previne mai multe boli. Avantajele pornesc de la faptul că dansul este un bun exercițiu aerobic, dar contribuie și la îmbunătățirea sănătății osoase, a flexibilității și a sănătății mintale.

“Dansul este antrenamentul suprem și nu numai că implică angajarea tuturor mușchilor, dar presupune și antrenarea inimii, toate acestea într-un mod distractiv. Ca și alte exerciții aerobice, dansul este excelent pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare, un studiu din 2016 constatând că persoanele care s-au implicat în dansuri de intensitate moderată (definite în ca dansuri care te fac să transpiri) au avut cu 46% mai puține riscuri de a dezvolta boli de inimă sau de a muri pe durata unei perioade de peste 10 ani de urmărire.

În comparație, cei care merg pe jos la o intensitate moderată au avut cu 25% mai puține riscuri de a suferi boli de inimă”, afirmă Julie Granger, aceasta prezentând și alte avantaje ale mișcării pe ritmuri muzicale.

Creează echilibru - Dansul necesită echilibru și ajută la construirea unei musculaturi centrale puternice, ceea ce ajută la promovarea unei poziții bune și la prevenirea leziunilor musculare și a durerilor de spate.

Acest lucru este valabil mai ales pentru balet, întrucât în balet îți antrenezi corpul să stea nemișcat, adesea pe un picior, fapt care ajută să îți antrenezi mușchii din profunzime, pe care altfel nu i-ai lucra. De asemenea, îți angajezi abdomenul, care este responsabil de o parte esențială a echilibrului.

Promovează flexibilitatea - Pe lângă creșterea forței, multe forme de dans întind membrele corpului, ceea ce îmbunătățește flexibilitatea. Puterea și flexibilitatea îmbunătățite contribuie la îmbunătățirea echilibrului, ceea ce poate ajuta la evitarea căderilor și la reducerea riscului de rănire în alte aspecte ale vieții.

Ajută la pierderea în greutate - Dansul este, de asemenea, o formă de exerciții aerobice și anaerobe, care arde calorii. Mișcările de sărituri și de învârtire sunt un antrenament aerobic excelent, în timp ce menținerea în poziții de ghemuit și poziții de echilibru poate activa sistemul energetic anaerob. În general, cu cât stilul de dans este mai dinamic, cu atât mai multe calorii și energie vor fi arse.

În funcție de stilul de dans și greutatea corporală, 30 de minute de dans pot arde între 90 și 252 de calorii, iar acest tip de ardere de calorii de mare intensitate poate ajuta la susținerea pierderii în greutate.

Fortifică oasele - Dansul poate ajuta la menținerea densității osoase. Pentru adulții în vârstă cu osteoporoză, dansul poate ajuta la inversarea unor daune ale acestei afecțiuni cronice. Însă și copiii care au făcut balet au avut un conținut de minerale osoase mai bun după o perioadă de trei ani, comparativ cu copiii care nu au făcut balet.

Previne pierderea memoriei - Există și dovezi clare că dansul social poate reduce riscul de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim. În cadrul unui studiu care a implicat 469 de persoane cu vârsta de peste 75 de ani, s-a constatat că dintre toate activitățile fizice, inclusiv mersul pe jos, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor, înotul și cursurile de exerciții în grup, dansul a fost singura activitate asociată cu un risc mai scăzut de demență.

“Recomandăm întotdeauna ca adulții în vârstă să caute exerciții cardiovasculare, angajament social și provocări cognitive. Prin dans, le obținem pe toate trei”, ne asigură specialiștii.

Bun pentru sănătatea mintală - Cercetările arată că dansul poate ajuta la scăderea anxietății, la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea bunăstării psihologice. Anumite tipuri de dans chiar au fost folosite ca tratament pentru depresie.

Terapia prin dans, definită drept utilizarea psihoterapeutică a mișcării pentru a promova integrarea emoțională, socială, cognitivă și fizică a individului, în scopul îmbunătățirii sănătății și bunăstării, s-a dovedit a fi extrem de eficientă în tratarea depresiei.

Facilitează relațiile sociale - Conexiunea socială și interacțiunea sunt o parte cu adevărat importantă a sănătății mintale și fizice. Multe cercetări arată că sentimentul de singurătate sau de izolare socială poate avea nenumărate efecte negative asupra sănătății, pe când dansul facilitează tocmai relațiile interumane.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu