ONU: Cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani în 2021

Distribuie pe:

Se estimează că aproximativ cinci milioane de copii au murit înainte de a împlini vârsta de cinci ani în 2021, potrivit datelor ONU publicate marți, informează dpa.

Cele mai recente estimări publicate de Grupul inter-instituțional al Națiunilor Unite pentru estimarea mortalității infantile (UN IGME) a constatat, de asemenea, că 2,1 milioane de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 24 de ani și-au pierdut viața în aceeași perioadă, ceea ce corespunde cu moartea unui copil sau a unui tânăr la fiecare 4,4 secunde.

Un alt raport al UN IGME, publicat de asemenea marți, a constatat că 1,9 milioane de copii s-au născut morți în 2021. Multe dintre decese ar fi putut fi evitate cu o îngrijire medicală mai bună, se arată în raport.

“O tragedie atât de răspândită, care poate fi prevenită, nu ar trebui să fie niciodată acceptată ca inevitabilă”, a spus Vidhya Ganesh din partea UNICEF. “Progresul este posibil cu o voință politică mai puternică și cu investiții direcționate pentru un acces echitabil la asistența medicală primară pentru fiecare femeie și copil”.

Deși lucrurile s-au îmbunătățit din 2000, cu rata globală a mortalității copiilor sub cinci ani scăzând cu 50%, rata mortalității la copiii mai mari și la tineri scăzând cu 36% și rata copiilor născuți morți cu 35% , “câștigurile s-au redus semnificativ din 2010”, conform ONU.

UN IGME a avertizat că aproape 59 milioane de copii și tineri vor muri înainte de 2030 dacă “nu se iau măsuri rapide pentru îmbunătățirea serviciilor sanitare”.

Rapoartele au mai arătat că, în pofida faptului că are doar 29% din născuții vii la nivel mondial, Africa subsahariană a reprezentat 56% din toate decesele copiilor cu vârsta sub cinci ani în 2021, copiii născuți în regiune fiind expuși celui mai mare risc de deces în copilărie din lume. (Agerpres)

Lasă un comentariu