Ministrul Mediului a pus gând rău (și) hainelor second hand

Distribuie pe:

Ministrul Tanczos Barna vrea să schimbe legislația privind importurile de produse la mâna a doua, inclusiv textile, după ce, recent, peste 3.000 de tone de deșeuri au fost întoarse de la graniță, printr-un sistem informativ privind trasabilitatea deșeurilor.

Cu toate acestea, există în continuare încercări de a introduce, ilegal, în țară, deșeuri.

“Lucrurile nu sunt încă perfecte, mai e de muncă, pentru că sunt încă încercări de a ocoli punctele de trecere care sunt permise, de a intra noaptea, de a declara deșeurile ca fiind second hand.

Tocmai de aceea, săptămânile, lunile următoare vom veni cu o nouă reglementare și pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine, pentru că și ele reprezintă o presiune uriașă asupra României. Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand, dar 90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine. Tocmai de aceea și la electrocasnice, și la aparatură de orice tip și la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ceea ce înseamnă second hand și a ceea ce înseamnă refolosibil. Vom înăspri controalele și acolo”, a declarat Tanczos Barna, luni seară, la TVR Info.

Conform acestuia, în România ajung multe deșeuri reprezentând componente IT, textile, cauciucuri, acestea fiind domeniile în care autoritățile vor să îmbunătățească sistemul de control.

“România nu va deveni groapa de gunoi a Europei: anul acesta (2022 - n.n.) au fost oprite peste 3.000 de tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în țară.

În anul 2022 am pus în funcțiune sistemul de trasabilitate pentru transportul transfrontalier al deșeurilor și am limitat numărul punctelor de trecere a frontierei pentru importul deșeurilor și al mărfurilor second-hand.

Doar deșeurile care aduc valoare economiei prin reciclare pot intra în țară.

Prin RoAFM am asigurar trasabilitatea a 6.360 de tranzacții, asigurând reciclarea cantităților de deșeuri urmărite/ verificate.

Au fost aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare de 607.000 lei și au fost întocmite nouă dosare penale pentru transporturi ilegale de deșeuri”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

La începutul acestei luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind regimul deșeurilor, având ca obiect de reglementare transpunerea în legislația națională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European.

Potrivit legii, abandonarea, aruncarea sau ascunderea deșeurilor este interzisă. De asemenea este interzisă eliminarea, deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop. Actul normativ stipulează și înăsprirea sancțiunilor. (foto - botosani24.ro) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu