În atenția corului de bocitoare mioritice - Suedia NU se opune aderării României la Schengen!

Distribuie pe:

Reprezentantul permanent al Suediei în UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat că nu va iniția, în Consiliul UE, un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen, până la încheierea unui acord cu țările care s-au opus aderării lor. El a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona liberei circulații.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul de a proceda. “Aceasta, desigur, include cele două țări în cauză, precum și țările care au semnalat că au o problemă cu acest proces. De asemenea, remarcăm că unele dintre motivele pentru care nu s-a ajuns la o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el.

“Am început deja consultările bilaterale cu părțile implicate. Când anume aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar Austria se opune aderării României. Pentru a ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitatea țărilor membre. Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, în acest an se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în octombrie (sursa și foto - novinite.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu