Ministrul sănătății: În România nu este o criză de paracetamol și ibuprofen

Distribuie pe:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, după întâlnirea cu distribuitorii de medicamente, că în România nu este o criză de paracetamol și ibuprofen, menționând că urmează să fie stabilită o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă a acestor medicamente, indiferent de denumirea comercială.

“Concluzia este că nu este o criză de paracetamol și ibuprofen. În momentul de față, față de alte state, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în țara noastră, aceste substanțe și există atât variantele pentru adulți, cât și variantele pentru uz pediatric”, a afirmat Rafila.

El a spus că urmează să aibă loc o ultimă întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, pentru a se stabili procedura prin care farmaciile să fie aprovizionate cu paracetamol și ibuprofen.

Rafila a precizat că la această întâlnire nu s-a vorbit despre prețurile medicamentelor, menționând că discuțiile pe această temă au început luni și vor fi propuse mai multe măsuri Guvernului în perioada următoare. El a menționat că există un grup de lucru privind politica de preț în România.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII: 48 DE REACȚII SERIOASE SAU SEVERE DUPĂ VACCINAREA ANTI-COVID-19, ÎN PERIOADA 27 DECEMBRIE 2020 - 2 IANUARIE 2021

Ministerul Sănătății a transmis, ieri, o serie de date statistice referitoare la reacțiile adverse la vaccinarea împotriva COVID-19, în care se arată că, în perioada 27 decembrie 2020 - 2 ianuarie 2021, au fost raportate 48 de reacții adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) serioase sau severe la 15.856.528 de doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 administrate, acestea reprezentând o rată de 3,02 la un milion de doze.

Conform unei informări a ministerului, printre aceste cazuri a fost vorba de tromboze - 16, miocardite - 15, șoc anafilactic - 12.

Totodată, sursa citată arată că rata RAPI la 1.000 doze produse vaccinale administrate în aceeași perioadă a avut o valoare crescută pentru Astra Zeneca (7,2), urmată de vaccinul Moderna (2,4), iar pentru produsele vaccinale Comirnaty și Johnson&Johnson, ratele au fost sub 1.

Marți, raportul publicat de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), care și-a încheiat activitatea în prima jumătate a anului trecut, arată că până la 2 februarie 2022, acoperirea vaccinală la nivel național a fost de 41,85% în rândul populației generale și, de la începutul campaniei și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse postvaccinare, dintre care 17.567 (89,1%) au avut manifestări generale.

Din aceste cazuri, 16.621, reprezentând 84,3%, au fost raportate în sistemul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) și 3.093, adică 15,7%, au fost raportate către Institutul Național de Sănătate Publică.

Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale și a investigațiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate astfel: manifestări aparat cardio-vascular - 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu miopericardită; tulburări hematologice - 16 cazuri cu manifestări trombotice, un caz citoliză hepatică, un caz purpură trombocitopenică; sistem nervos - 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, un caz paraplegie flască și un caz sindrom Guillain Barre; sistem imunologic - 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic. (Agerpres)

Lasă un comentariu