Garda Lupilor de Foc, spectacol săptămânal inedit în Cetatea Medievală Târgu Mureș

Distribuie pe:

Un grup de tineri grupați în jurul Teatrului Scena din Târgu Mureș, membri ai ordinului cavaleresc artistic Garda Lupilor de Foc și Garda de Mureș, oferă aproape săptămânal un spectacol inedit, gratuit, în Cetatea Medievală, prin prezentarea unor poziții de apărare specifice, salutul cavalerilor și un ritual religios specific cavalerilor.

“Avem acum o gardă foarte, foarte puternică a Lupilor de Foc. Așa o bucurie mă încearcă atunci când văd tineri care vor să facă această călătorie pe acest drum, îmbrăcând o haină medievală, o costumație ce are aproape 25 de kilograme - nu e o chestie ușoară - să meargă ca gardă a Cetății Târgu Mureș. Ne oprim la cele două intrări, facem poziții de apărare, saluturile noastre, după care ne oprim în fața bisericii de aici, din Cetatea Târgu Mureș, îngenunchem, spunem rugăciunea «Tatăl nostru» în limba latină. Apoi ne oprim lângă bustul lui Iancu de Hunedoara, care a fost foarte important pentru creștinătate și pentru istoria noastră. Acolo se ține o cuvântare, raportându-ne la istorie, la ce s-a întâmplat legat de istoria lui, dar și de învățămintele pe care trebuie să le traducem în timpul prezent, după care revenim la noi în «bârlog». Sâmbăta, încercăm cu regularitate să facem această gardă, în funcție de disponibilitatea «lupilor», fiindcă unii sunt artiști, unii studenți, IT-iști, asistenți, avem și liceeni - chiar toboșarul este elev la Liceul Vocațional de Artă”, a declarat, pentru AGERPRES, regizorul și actorul Liviu Pancu, președintele Asociației Teatrul Scena.

Cei aproximativ 20 de artiști și voluntari, grupați în jurul Teatrului Scena sub denumirea de Garda Lupilor, s-au arătat dispuși să asigure “paza” Cetății Medievale din Târgu Mureș și să ofere adevărate spectacole pentru turiști în timpul schimbului de gardă.

“Ne-am gândit la o Gardă a Lupilor de Târgu Mureș care are o ancorare istorică, o temă de reconstrucție istorică. Din punct de vedere istoric, ne-am axat foarte mult și ne-am orientat ca perioadă pe începutul construirii fortificațiilor transilvănene, practic în jurul secolului XIV-XV și în funcție de aceasta ne-am ales costumația. Nu mai sunt lupii din festivalurile medievale (Ordinul Cavalerilor Lup, n.r.), ci sunt «noii Lupi», cu zale, coifuri, mănuși, platoșe, sulițe, lucruri pe care le considerăm mai mult decât benefice pentru trezirea interesului asupra cetății, acolo unde avem «bârlogul», adică unde este Teatrul Scena”, a declarat Liviu Pancu.

El a adăugat că acest proiect este asigurat pe bază de voluntariat, membrii grupului având în dotare uniforme, arme și un tun.

Printre noii gardieni lupi se regăsesc și veterani ai Ordinului Cavalerilor Lup, dar și mulți lupi tineri, care s-au arătat dispuși să “păzească” voluntar și să facă patrule în Cetatea din Târgu Mureș și în exteriorul acesteia, în special la sfârșit de săptămână. (Agerpres)

Lasă un comentariu