Europa trebuie să se obișnuiască cu ierni călduroase

Distribuie pe:

Europa a început anul 2023 cu un val de căldură foarte neobișnuit și a înregistrat deja sute de recorduri de temperatură pentru această perioadă, ceea ce ilustrează un fenomen din ce în ce mai frecvent și mai persistent, atât vara, cât și iarna, ca urmare a încălzirii climei, relatează marți AFP.

După perioadele caniculare din timpul verii combinate cu secete istorice, zăpada este încă foarte rară pe pârtiile de schi din Alpi și Pirinei, în timp ce mai multe regiuni de pe continent au cunoscut în preajma Anului Nou temperaturi de peste 20 de grade Celsius, până în Europa centrală.

Pentru a afla mai multe informații despre această căldură hibernală “extremă”, AFP a apelat la Freja Vamborg, om de știință în cadrul Serviciului european pentru schimbări climatice Copernicus (C3S).

Care este cauza acestor temperaturi ridicate? “La 1 ianuarie, un puternic flux de aer a sosit din sud-vest și a adus aer mai cald în nord, care a pătruns în mod neobișnuit mai departe către Europa de Est, ajungând chiar până în Belarus. O acoperire minimală de zăpadă a fost, probabil, un alt factor determinant”, a spus Vamborg.

“Circulația maselor de aer într-o anumită situație meteorologică și schimbările climatice nu sunt două lucruri independente. Schimbările climatice în sine au un efect asupra mișcării acestor mase de aer și, de asemenea, au un impact asupra temperaturii acestora”, a adăugat specialista.

Cum afectează schimbările climatice această situație? “Odată cu creșterea temperaturilor la nivel mondial, valurile de căldură și perioadele călduroase devin din ce în ce mai frecvente și mai intense. Iar acest lucru nu se limitează doar la lunile de vară. În timp ce tendința de încălzire în Europa este în medie mai puternică în timpul sezoanelor călduroase, iernile devin, de asemenea, mai calde, sub efectul creșterii temperaturilor la nivel global. În nordul Europei, încălzirea este mai accentuată iarna decât vara, în timp ce în sud, tendința este mai evidentă vara”, a explicat Freja Vamborg.

Care este impactul acestor temperaturi ridicate de iarnă? “Lunile de iarnă călduroase au ca rezultat, pe de o parte, cerințe reduse de încălzire și, pe de altă parte, un strat redus de zăpadă, care afectează industria turismului de iarnă. În ceea ce privește ecosistemele naturale, printre urmări se poate menționa un risc de trezire timpurie din hibernare, care poate avea un efect deosebit de negativ pentru animale în cazul în care apar ulterior un val de frig sau înghețul. Impactul general va depinde de durata și intensitatea evenimentului”, a precizat Vamborg.

Conform raportului anual al programului european asupra schimbărilor climatice Copernicus (C3S), publicat marți, ultimii opt ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată la nivel global, depășind “cu aproximativ 1,2 grade Celsius” temperaturile din perioada 1850-1900, înainte ca revoluția industrială să își facă simțite efectele asupra climei. (Agerpres)

Lasă un comentariu