Nemuritorul Eminescu

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, Societatea Cultural - Patriotică “Avram Iancu” - Filiala Mureș, președinte jr. Berța Ioan, organizează, înpreună cu Liga Scriitorilor din Romania - Filiala Mureș, la Casa Memorială “Avram Iancu” din Târgu Mureș, o seară omagială închinată poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu.

Invitatul de onoare a fost prof. dr. Valentin Marica, cel care - în fața unui auditoriu care a umplut până la refuz spațiul expozițional din ,,Casa Iancului” - a vorbit despre excepționalul talent poetic al lui Mihai Eminescu, despre profunzimea și viziunea ideilor sale, despre despre claritatea cu care a văzut și a analizat societatea românescă din vremea sa, despre viziunea lui asupra lumii, despre patriotismul său nemărginit, toate oglindite cu claritate în poeziile, articolele de presă din bogata sa perioadă ziaristică, din corespondeța lui cu personalitățile vremii etc.

Expunerea domnului Valentin Marica a fost completată de către Ioan Berța cu mai multe aprecieri ale unor personalități românești din diverse domenii de activitate, în legătură cu opera poetului.

În continuare, au fost recitate poezii din creația lui Eminescu, au fost interpretate melodii ce au avut ca text poeziile acestuia, iar în final, poeta și prozatoarea Voichița Elena Toma și-a lansat cel mai recent volum (autobiografic) de proză al domniei sale, cu titlul ,,Unde se leagănă visele”, carte scrisă în “dulcea vorbă ardelenească” a bunicilor și străbunicilor noștri, cei care au ținut drept sfântă moștenire, lăsată din neam în neam, neasemuita limbă românească. Cartea a fost comentată în termeni laudativi de dr. Valentin Marica și Liliana Moldovan, domniile lor scoțând în evidență neasemuita frumusețe a “limbii noastre cea bătrână” în care a fost scris volumul prezentat.

Frumoasă seară, cinste celor care s-au îngrijit pentru o scurtă clipă de veșnicie și de sufletele noastre trăitoare, de prea mult timp, în aceste mincinoase vremuri…

Mircea Dorin Istrate

Lasă un comentariu