Ianuarie, luna de conștientizare a cancerului de col uterin - un dușman care poate fi învins

Distribuie pe:

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) marchează Ianuarie - Luna de conștientizare a cancerului de col uterin, în care se dorește creșterea gradului de informare, educare, conștientizare asupra cancerului cervical, precum și de a atrage atenția asupra incidenței foarte mari a bolii și a ratei mortalității extrem de ridicată, deși, diagnosticat într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin poate fi tratat.

Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, care afectează în primul rând persoanele în vârstă, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor.

Oricine poate dezvolta cancer, dar unele persoane prezintă un risc mai mare din cauza factorilor comportamentali sau de mediu (cei care fumează, beau alcool, sunt supraponderali sau obezi, au o dietă nesănătoasă, au un stil de viață sedentar sau sunt expuși la anumite infecții, radiații sau substanțe chimice care provoacă cancer). Alți oameni se nasc cu un risc moștenit ridicat de cancer.

Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer, ci o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate, prin testele de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș derulează Proiectului “Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin regiunea Centru”.

Programele de screening pot detecta semnele bolii într-un stadiu incipient, permițând inițierea tratamentului eficient și managementului bolii. Acest lucru înseamnă că un cancer de col uterin ar trebui să fie una dintre cele mai prevenibile și tratabile forme de cancer.

“Invit toate femeile cu vârsta între 24-64 de ani să beneficieze de oportunitatea oferită în cadrul acestui proiect și să acceseze numărul de telefon de la Call-Center 0739/72.71.87 pentru a se programa la testare gratuită în cadrul SCJU Târgu Mureș sau numerele de telefon puse la dispoziție de celelalte rețele de screening din regiunea Centru, pornind de la principiul că este mult mai ușor să prevenim o problemă de sănătate decât s-o tratăm. Acordați-vă 5 minute pentru sănătate! Testarea vă poate salva viața!”, a declarat șef lucrări, dr. Cosmina UZUN, managerului proiectului.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeș Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social și psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanțate în cadrul proiectului.

Lasă un comentariu