Nutriționist: 80% din regimurile de slăbit începute în ianuarie eșuează până în februarie

Distribuie pe:

Nutriționistul Adina Rusu consideră că există un fenomen supranumit “efectul noului început”, care sugerează că luna ianuarie poate fi oportună pentru schimbări și pentru stabilirea unor noi obiective, întrucât poate acționa asemenea unui “reper temporal” și ne poate aduce o reînnoire a motivației pentru atingerea țintelor stabilite.

Pe de altă parte, susține Adina Rusu, în ceea ce privește alimentația, cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eșuează până la mijlocul lunii februarie.

“Motivele pentru acest eșec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive și de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alți factori care ne pot influența abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an. Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai ușor să adăugăm un comportament nou decât să scăpăm brusc de unul vechi”,  a declarat pentru AGERPRES Adina Rusu.

Mai mult decât atât, afirmă aceasta, oricât de admirabilă ar fi decizia noastră de a ne corecta alimentația, nu este indicat să facem toate schimbările deodată, de pe o zi pe alta.

“Schimbările bruște pot duce rapid la «oboseala de dietă» și la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. Este, astfel, indicat ca, la început, să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferență foarte mare și corectarea alimentației se va realiza treptat, fără a ne obosi”, a arătat Adina Rusu.

Aceasta a menționat totodată că o primă schimbare pe care o pot face cei care și-au propus să mănânce mai sănătos în noul an ar putea fi creșterea consumului zilnic de legume, fie că vorbim despre legume preparate termic sau crude.

“Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz și la cină, când cel puțin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase. Printre numeroasele beneficii pe care le aduc, legumele vor contribui la creșterea sațietății, la îmbunătățirea tranzitului intestinal, la hidratare și vor aduce și un plus de vitamine, minerale și alți compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții”, a explicat Adina Rusu.

Nutriționistul-dietetician atrage atenția că, întrucât gusturile și preferințele alimentare se modifică odată cu înaintarea în vârstă, este indicat să încercăm meniuri cât mai variate și să introducem în rețetele preparate chiar și legumele care nu erau agreate în copilărie.

“Creativitatea este esențială atunci când preparăm legumele și, fie că optăm pentru variantele sotate, la cuptor sau grill, condimentarea acestora sau adăugarea unor ingrediente pentru gust, cum ar fi parmezanul, contribuie la un plus de savoare și ne îndepărtează de ideea de regim drastic, lipsit de gust. De asemenea, introducerea în meniul zilnic a 1-2 fructe aduce organismului o doză bună de fitonutrienți și poate ajuta la scăderea consumului de zahăr din dulciurile rafinate. Astfel, dacă dorința noastră la început de an este să reducem aportul de dulciuri, fructele pot fi un aliat, zahărul din 1-2 fructe nefiind un exces pentru organism”, a explicat nutriționistul Adina Rusu.

Ea a spus că un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere este planificarea cumpărăturilor înainte de a merge la magazin, realizarea unei liste cu alimente pe care dorim să le achiziționăm și respectarea acesteia.

“Pentru a realiza corect și eficient această listă, foarte utilă ar fi planificarea din timp a meniului cel puțin pentru câteva zile, fiind recomandat să nu ne axăm pe meniuri foarte complicate, ci pe rețete cât mai simple, care să includă atât legume, cât și surse de proteine de bună calitate, sărace în grăsimi. Astfel, carnea de pasăre, peștele, oul, fasolea și soia sunt surse excelente de proteine, fiind recomandată reducerea consumului de brânzeturi și carne grasă și de produse procesate din carne. O altă schimbare simplă cu beneficii mari pentru alimentația de început de an poate fi înlocuirea glucidelor rafinate cu cereale integrale și optarea, de exemplu, pentru pâine graham și paste integrale, compoziția acestora aducând beneficii pentru realizarea digestiei, pentru reglarea glicemiei și pentru sațietate”, a subliniat Adina Rusu.

Și nu în ultimul rând, spune aceasta, pentru a putea urmări progresul făcut spre atingerea țelurilor propuse, se recomandă completarea unui jurnal alimentar, acesta fiind o unealtă excelentă pentru corectarea obiceiurilor alimentare, cu condiția ca, după o perioadă de câteva zile, să se realizeze o reevaluare a alimentelor consumate, în scopul conștientizării atât a progresului, cât și a greșelilor făcute. (Agerpres)

Lasă un comentariu